Latin: Oleum prunus dulcis dulcis, - amara
                 sweet -, bitter almond oil
                sweet -, bitter almond oil
              
                 olio di mandorle, - amaro
                olio di mandorle, - amaro
              
                 Mandelöl, Bittermandelöl
                Mandelöl, Bittermandelöl 
              
                 aceite de almendras, - amargo
                aceite de almendras, - amargo
              
Mandelolja är en vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av söt- och bittermandel. Sägs bara "mandelolja" avses sötmandelolja.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
- Smält-/fryspunkt -18°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt runt 200°C. Jordnötsolja är värmetålig likvärdig med olivolja. Läs mer > Sotpunkt.
- Smak: Sötmandelolja är en ljusgul tunnflytande olja med angenäm nötig smak. Bittermandelolja är en tunn och nästan färglös olja, med tiden gulnande, med starkt doft och brännande smak.
- Alternativ vara: Persiko- och aprikoskärneolja eller annan smaksättarolja.
- Försäljning: Sötmandelolja kan förekomma i vanliga butiker, liksom bittermandelarom på flaska. Bittermandelolja finns ibland på apotek.
- Jämförpris sötmandelolja: Mycket högt oljepris, 500-2000 kr/liter. Omotiverat högt pris.
- Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.
Bittermandelolja utvinns ur bittermandel och används som smaksättarolja av bakverk med mera. Ett alternativ är olja av aprikos- och persikokärnor vilket används av industrin för att det är en billigare råvara. Oljan och nötterna är giftiga i större mängder. Läs mer > Bittermandel, armellina.
Hälsa/näring: Mandelolja har hög andel omättade/fleromättade fetter (>90%), vilket anses hälsosamt. Bittermandeloljas brännande smak framträder i kontakt med vätska till exempel saliv. Oljan innehåller ämnet amygdalin som tillsammans med vatten utvecklar giftig blåsyra (läs mer > Bittermandel) och skall endast användas droppvis. Oljan kan även vara syntetiskt framställd, med eller utan amygdalin. Används som alternativ till bittermandeln i små doser som smaktillsats i drycker, godis, marsipan, bakverk och efterrätter.
SÅ ANVÄNDS MANDELOLJA
Mandelolja används vid framställning av marsipan och till kosmetika. Bittermandel används som smaksättare till exempel av skorpor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03
Läs mer
Recept med Mandelolja
Det finns 5 recept med Mandelolja
- 
                
                    MandelkubbTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    KärleksskorporTid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Amaretti mandelbiskvier på italienskt visTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Frangipane - mandelkräm till finpajerSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    MandelkakorTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                