(sötmandelolja, bittermandelolja)
Latin: Oleum prunus dulcis dulcis, - amara
sweet -, bitter almond oil
olio di mandorle, - amaro
Mandelöl, Bittermandelöl
aceite de almendras, - amargo
Mandelolja är en vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av söt- och bittermandel. Sägs bara "mandelolja" avses sötmandelolja.
Bittermandelolja utvinns ur bittermandel och används som smaksättarolja av bakverk med mera. Ett alternativ är olja av aprikos- och persikokärnor vilket används av industrin för att det är en billigare råvara. Oljan och nötterna är giftiga i större mängder. Läs mer > Bittermandel, armellina.
Hälsa/näring: Mandelolja har hög andel omättade/fleromättade fetter (>90%), vilket anses hälsosamt. Bittermandeloljas brännande smak framträder i kontakt med vätska till exempel saliv. Oljan innehåller ämnet amygdalin som tillsammans med vatten utvecklar giftig blåsyra (läs mer > Bittermandel) och skall endast användas droppvis. Oljan kan även vara syntetiskt framställd, med eller utan amygdalin. Används som alternativ till bittermandeln i små doser som smaktillsats i drycker, godis, marsipan, bakverk och efterrätter.
SÅ ANVÄNDS MANDELOLJA
Mandelolja används vid framställning av marsipan och till kosmetika. Bittermandel används som smaksättare till exempel av skorpor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03