Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 186

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2971 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör rumsvarmt 100.0 gram 24%
Bittermandel 8.0 styck 2%
Strösocker 1.5 dl 19%
Ägg 1.0 styck 2%
Gräddfil 2.0 dl 9%
el. filmjölk 0%
Vetemjöl 5.5 dl 39%
Hjorthornssalt } 2.0 tsk 0%
el. bakpulver 4.0 tsk Äts ej
Alternativ:
Bittermandelolja 8.0 droppar Äts ej
Garnering:
Pärlsocker 2.0 msk 3%
Kockskolan:
Om karlsbaderbröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
-
Låt smöret bli rumsvarmt. Riv eller mal mandel. Alternativt använd bittermandelolja.
- Förvärm ugnen på 200-225°C.
- Deg: Rör smör och socker poröst i en bunke. Tillsätt ägg, gräddfil (eller filmjölk), hjorthornssalt (eller bakpulver), mandel och mjöl. Blanda till en ganska mjuk deg.
- Forma till en tjock rulle. Är den lös och kladdig kan den läggas i kylen en halvtimme. Skär rullen i bitar. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Lös deg kan också klickas ut med sked. Forma gärna bullarna lätt fyrkantiga.
- Garnera: Strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de fått lite färg. Ta ut och låt svalna på galler eller bakduk utan att täcka över.
Kockens kommentar
Mandelkubbsdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) och jäst. Karaktäristiskt är den bittra smaken, som beroende på personlig smak kan vara mer eller mindre stark. Bullarna har "vuxensmak" och är lite torra, brukar inte falla barn i smaken. Utan bittermandel används denna deg även till Karlsbaderbullar (se dito recept).Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Mandelkubb
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan