Lägg till ingredienser

Antal bullar: 16

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Bittermandel

8.0 

styck

Strösocker

1.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

Gräddfil

2.0 

dl

el. filmjölk

 

 

Vetemjöl

5.5 

dl

Hjorthornssalt }

2.0 

tsk

el. bakpulver

4.0 

tsk

 

Alternativ:

 

Bittermandelolja

8.0 

droppar

 

Garnering:

 

Pärlsocker

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om karlsbaderbröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 186

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2971 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 52 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör rumsvarmt 100.0 gram 24%

Bittermandel 8.0 styck 2%

Strösocker 1.5 dl 19%

Ägg 1.0 styck 2%

Gräddfil 2.0 dl 9%

el. filmjölk 0%

Vetemjöl 5.5 dl 39%

Hjorthornssalt } 2.0 tsk 0%

el. bakpulver 4.0 tsk Äts ej

 

Alternativ:

Bittermandelolja 8.0 droppar Äts ej

 

Garnering:

Pärlsocker 2.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Om karlsbaderbröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Riv eller mal mandel. Alternativt använd bittermandelolja.
  2. Förvärm ugnen på 200-225°C.
  3. Deg: Rör smör och socker poröst i en bunke. Tillsätt  ägg, gräddfil (eller filmjölk), hjorthornssalt (eller bakpulver), mandel och mjöl. Blanda till en ganska mjuk deg.
  4. Forma till en tjock rulle. Är den lös och kladdig kan den läggas i kylen en halvtimme. Skär rullen i bitar. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Lös deg kan också klickas ut med sked. Forma gärna bullarna lätt fyrkantiga.
  5. Garnera: Strö över pärlsocker.
  6. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de fått lite färg. Ta ut och låt svalna på galler eller bakduk utan att täcka över.

 

Kockens kommentar

Mandelkubbsdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) och jäst. Karaktäristiskt är den bittra smaken, som beroende på personlig smak kan vara mer eller mindre stark. Bullarna har "vuxensmak" och är lite torra, brukar inte falla barn i smaken. Utan bittermandel används denna deg även till Karlsbaderbullar (se dito recept).

Alternativ

Karlsbaderbullar

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Mandelkubb