Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 357
 
    
                Kcal / portion: 186
 
    
                GBR (GI) / port: 6
Recept: 2971 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör rumsvarmt 100.0 gram 24%
Bittermandel 8.0 styck 2%
Strösocker 1.5 dl 19%
Ägg 1.0 styck 2%
Gräddfil 2.0 dl 9%
el. filmjölk 0%
Vetemjöl 5.5 dl 39%
Hjorthornssalt } 2.0 tsk 0%
el. bakpulver 4.0 tsk Äts ej
Alternativ:
Bittermandelolja 8.0 droppar Äts ej
Garnering:
Pärlsocker 2.0 msk 3%
Kockskolan:
Om karlsbaderbröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- 
Låt smöret bli rumsvarmt. Riv eller mal mandel. Alternativt använd bittermandelolja.
- Förvärm ugnen på 200-225°C.
- Deg: Rör smör och socker poröst i en bunke. Tillsätt ägg, gräddfil (eller filmjölk), hjorthornssalt (eller bakpulver), mandel och mjöl. Blanda till en ganska mjuk deg.
- Forma till en tjock rulle. Är den lös och kladdig kan den läggas i kylen en halvtimme. Skär rullen i bitar. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Lös deg kan också klickas ut med sked. Forma gärna bullarna lätt fyrkantiga.
- Garnera: Strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de fått lite färg. Ta ut och låt svalna på galler eller bakduk utan att täcka över.
Kockens kommentar
Mandelkubbsdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) och jäst. Karaktäristiskt är den bittra smaken, som beroende på personlig smak kan vara mer eller mindre stark. Bullarna har "vuxensmak" och är lite torra, brukar inte falla barn i smaken. Utan bittermandel används denna deg även till Karlsbaderbullar (se dito recept).Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Mandelkubb
- 
                
                    Vetelängd, kanellängd grundreceptTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    KanelkransTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Stjärnkrans med eller utan saffranTid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i formSvårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Vetebullar, kanelbullar (knutar)Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen 
- 
                
                    Så formas vetebullar till snäckor och knutarSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Så bakas veteknutar och vetekringlorTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kardemummabullar med vaniljTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget 
- 
                
                    Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              