Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 327

Kcal / portion: 242

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2905 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Tårtbotten:
Äggvita 5.0 styck 3%
Strösocker 2.0 dl 26%
Sötmandel skalad 150.0 gram Äts ej
Fyllning:
Strösocker 0.8 dl 10%
Sötmandel skalad 20.0 styck 5%
Smörkräm:
Äggula 7.0 styck 12%
Vispgrädde 2.0 dl 25%
Strösocker 1.5 dl 20%
Smör kallt 0%
Tillval:
Hallon 0%
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Om tårtbottnar > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
Finbrödshistoria > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Scandinavian" under bilden ovan. Filmreceptet avviker lite får detta recept.
- Alla ingredienser utom smör bör vara rumsvarma. Skålla och skala mandel. Rita tre cirklar 20 cm breda på bakplåtspapper.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Marängbotten: Styvvispa äggvita med socker till hårt skum (raka toppar, läs mer > Så vispas ägg). Socker tillsätts lite i taget. Bred ut smeten i cirklarna på bakpappret.
- Grädda i ugn 15-20 minuter, de skall vara lite mjuka. Ta ut. Låt svalna innan pappret tas bort.
- Knäckbräck: Smält socker i stekpanna. Lägg i mandlarna och låt sockret karamellisera, bli brunt (vid 150°C). Häll över på bakplåtspapper och låt stelna. Krossa i mortel.
- Smörkräm: Rör samman gulor, grädde och socker i en kastrull. Värm på och låt sjuda på svag värme under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Krämen får inte koka (max 80°C).
- Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Rör ner kallt smör klickvis, lite i taget. Rör samman till jämn smet. Låt krämen kallna (i kylskåp).
- Tårta: Lägg samman tårtbottnarna med smörkräm och krossad mandel mellan lagerna och på toppen. Garnera gärna med färska hallon. Ställ tårtan i sval eller kyl i avvaktan på servering.
Kockens kommentar
Tårtan är uppkallad efter Oscar II (1829-1907), kung av Sverige 1872-1905 och kung av Norge 1872-1905. Tårtor blev populära i slutet av 1800-talet när vispbar grädde blev allmänt tillgängligt. Det var då populärt att uppkalla bakverk efter kungligheter och andra prominenta personer. Läs mer > Finbrödshistoria.Alternativ
Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor
Liknande recept som Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta
-
Fruktmoussetårta med jordgubb och mango
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Moussetårta med valnötscaramel
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta på mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Banoffee, banan- och kolatårta
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärstårta med marängtäcke
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan