Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta

Foto: Film: Scandinavian Today, Oscarstårta

Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Tårtbotten:

 

Äggvita

5.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Sötmandel skalad

150.0 

gram

 

Fyllning:

 

Strösocker

0.8 

dl

Sötmandel skalad

20.0 

styck

 

Smörkräm:

 

Äggula

7.0 

styck

Vispgrädde

2.0 

dl

Strösocker

1.5 

dl

Smör kallt

 

 

 

Tillval:

 

Hallon

 

 

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Karamellisering >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Om tårtbottnar >

 

 

Om tårtor >

 

 

Finbrödshistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 327

Kcal / portion: 242

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2905 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 14%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 74 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Äggvita 5.0 styck 3%

Strösocker 2.0 dl 26%

Sötmandel skalad 150.0 gram Äts ej

 

Fyllning:

Strösocker 0.8 dl 10%

Sötmandel skalad 20.0 styck 5%

 

Smörkräm:

Äggula 7.0 styck 12%

Vispgrädde 2.0 dl 25%

Strösocker 1.5 dl 20%

Smör kallt 0%

 

Tillval:

Hallon 0%

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Om tårtbottnar > Äts ej

Om tårtor > Äts ej

Finbrödshistoria > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Scandinavian" under bilden ovan. Filmreceptet avviker lite får detta recept.

  1. Alla ingredienser utom smör bör vara rumsvarma. Skålla och skala mandel. Rita tre cirklar 20 cm breda på bakplåtspapper. 
  2. Förvärm ugnen på 175°C.
  3. Marängbotten: Styvvispa äggvita med socker till hårt skum (raka toppar, läs mer > Så vispas ägg). Socker tillsätts lite i taget. Bred ut smeten i cirklarna på bakpappret.
  4. Grädda i ugn 15-20 minuter, de skall vara lite mjuka. Ta ut. Låt svalna innan pappret tas bort.
  5. Knäckbräck: Smält socker i stekpanna. Lägg i mandlarna och låt sockret karamellisera, bli brunt (vid 150°C). Häll över på bakplåtspapper och låt stelna. Krossa i mortel.
  6. Smörkräm: Rör samman gulor, grädde och socker i en kastrull. Värm på och låt sjuda på svag värme under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Krämen får inte koka (max 80°C).
  7. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Rör ner kallt smör klickvis, lite i taget. Rör samman till jämn smet. Låt krämen kallna (i kylskåp).
  8. Tårta: Lägg samman tårtbottnarna med smörkräm och krossad mandel mellan lagerna och på toppen. Garnera gärna med färska hallon. Ställ tårtan i sval eller kyl i avvaktan på servering.

Kockens kommentar

Tårtan är uppkallad efter Oscar II (1829-1907), kung av Sverige 1872-1905 och kung av Norge 1872-1905. Tårtor blev populära i slutet av 1800-talet när vispbar grädde blev allmänt tillgängligt. Det var då populärt att uppkalla bakverk efter kungligheter och andra prominenta personer. Läs mer > Finbrödshistoria.

Alternativ

Halvhård knäckbräck

Hård knäckbräck

Nougatine, fransk knäckbräck

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta