Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)

Foto: Film: Cuisine actuelle, bavarois aux framboises

Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 8

Tårtbotten:

 

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

Mandelmjöl

2.0 

dl

Rom

1.0 

msk

Smör smält

50.0 

gram

Tårtring >

 

 

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Kräm:

 

Hallon färska

300.0 

gram

el. jordgubbar

 

 

Strösocker

1.0 

dl

Gelatinblad

3.0 

styck

Vispgrädde

2.0 

dl

Pudersocker

1.0 

msk

 

Garnering:

 

Jordgubbar

130.0 

gram

el. hallon

 

 

Strösocker

1.0 

dl

Gelatinblad

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om fromage, bavaroise >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 281

Kcal / portion: 387

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3097 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 16%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 138 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Ägg 2.0 styck 4%

Strösocker 1.0 dl 12%

Mandelmjöl 2.0 dl 16%

Rom 1.0 msk 1%

Smör smält 50.0 gram 12%

Tårtring > %

Springform 22-26 cm > Äts ej

 

Kräm:

Hallon färska 300.0 gram 3%

el. jordgubbar %

Strösocker 1.0 dl 12%

Gelatinblad 3.0 styck 1%

Vispgrädde 2.0 dl 23%

Pudersocker 1.0 msk 2%

 

Garnering:

Jordgubbar 130.0 gram 2%

el. hallon 0%

Strösocker 1.0 dl 12%

Gelatinblad 2.0 styck 0%

 

Kockskolan:

Om fromage, bavaroise > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Tillagning (1 tim + 5 tim )

Se film, klicka på "Cusine actuelle" under bilden.

  1. Tårtring: För att baka denna tårta behövs en stor tårtring (se dito). Till nöds kan en springform användas men då får man inte lika vacker kant som på bilden ovan.
  2. Grädde och bunken i vilken grädden vispas bör vara kylskåpskalla. 
  3. Tårtbotten: Förvärm ugn på 180°C. Smöra en springform. Vispa i tur och ordning samman ägg, smör, mjöl, rom och smält smör till en jämns smet. Häll i form och grädda i 20 minuter. Låt kallna.
  4. Hallonkräm: Mjukgör gelatinblad i kallt vatten (10 min.+). Mixa hallonen till jämn smet och passera smeten i en sil. Lägg i kastrull över medelvärme och tillsätt socker. Rör om och låt smälta samman. Krama gelatinbladen och tillsätt. Rör om i några minuter så att gelatinbladen löses upp. Ställ kallt i en timme.
  5. Chantilly: Vispa grädde till fast skum med pudersocker som tillsätts mot slutet. Florsockret sist. (läs mer > Så vispas grädde).
  6. Vänd ner hallonkrämen i den vispade grädden (läs mer > Så vänder man ner). Häll smeten på tårtbottnen i formen. Jämna till. Ställ in i kylskåpet i minst 2 timmar.
  7. Garnering: Mjukgör gelatinblad i kallt vatten (10 min.+). Mixa jordgubbarna och låt passera genom en sil. Häll över i kastrull på medelvärme och tillsätt socker. Rör om. Tillsätt gelatinblad och rör om till gelatinenet lösts upp helt. Låt svalna. Häll denna "coulis" över tårtan. Sätt i tårtan kylskåp i minst 2 timmar.
  8. Servera: Ta bort formen och dekorera med bär eller enligt egen smak.

Kockens kommentar

Bavarois (fromage Bavarois) är en variant av mousse (läs mer > Om mousse), vilket i Sverige benämns bayersk kräm eller fromage (läs mer > Om fromage). Används till tårtfyllning eller till dessert.

Chantilly är grädde vispat med socker (läs mer, klicka på ingrediens vispgrädde). I filmen används crème entière (= "inget tillsatt") vilket är extra tjock vispgrädde (läs mer, klicka på ingrediens vispgrädde). Chantilly är för övrigt ett anrikt slott utanför Paris (läs mer > à la Chantilly).

Alternativ

Fromage Bavaroise (dessert)

Fruktmoussetårta

Hallonfromagetårta

Citronfromagetårta

Vit chokladmoussetårta

Mörk chokladmoussetårta

Moussetårta med valnötskräm

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)