Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 369

Kcal / portion: 556

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4448 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 19%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Sockerkaksbotten:
Ägg 3.0 styck 4%
Strösocker 0.8 dl 7%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Vetemjöl 1.0 dl 5%
Bakplåtspapper Äts ej
Kräm:
Ägg 4.0 styck 6%
Strösocker 1.3 dl 11%
Smör 100.0 gram 16%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Gelatinblad 4.0 styck 0%
Vispgrädde 3.0 dl 24%
Strösocker 3.0 dl 26%
Kockskolan:
Hög springform (24+ cm) Äts ej
Värma i vattenbad > Äts ej
Vattenbadskastrull > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Om fromage, bavaroise > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Om mousse > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 4 tim )
Se film, klicka på "Quelle Recette" under bilden.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Sockerkaksbotten (fr. Génoise): Vispa ägg och socker pösigt. Vispa samman med mjöl och vaniljsocker. Smörj en springform och häll i smeten. Grädda i ugn i 10-15 minuter. Låt kallna.
- Citronkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skär smör i mindre bitar. Vispa ägg och socker pösigt i en vattenbadsbunke. Tillsätt citronjuice.
- Vattenbad: Ställ bunken över sjudande vattenbad (se > Koka i vattenbad). Tillsätt smör och vispa kontinuerligt tills smeten tjocknat något, blivit krämig. Tillsätt gelatinbladen och rör om tills de löst upp sig helt i smeten. Häll 1/3-del av smeten i en skål, vilket används till garnering. Låt smeten kallna.
- Crème chantilly: Vispa grädde till fast skum med socker. Läs mer > Så vispas grädde.
- Tårta: Vänd försiktig ner grädden i bunken med citronkräm (den större mängden). Se filmen. Fyll formen med sockerkaksbotten med smet. Inte ända upp, utan till ett par centimeter från kanten. Jämna till. Torka av formkanten. Rör om kvarvarande äggsmet och toppa tårtan försiktigt med denna. Ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar.
- Servera: Lossa tårtkanten från formen med en smal kniv. Ta bort springringen. Lossa tårtbotten från springbotten med kniven och flytta försiktigt över tårtan på tårtfat. Garnera gärna med citronskivor.
Kockens kommentar
Bavarois (fromage Bavarois) är en variant av mousse (läs mer > Om mousse), vilket i Sverige benämns bayersk kräm eller fromage (läs mer > Om fromage). Används till tårtfyllning eller till dessert.Alternativ
Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor
Liknande recept som Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta
-
Fruktmoussetårta med jordgubb och mango
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Moussetårta med valnötscaramel
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta på mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Banoffee, banan- och kolatårta
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärstårta med marängtäcke
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan