Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta

Foto: Film: Quelle Recette

Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 8

Sockerkaksbotten:

 

Ägg

3.0 

styck

Strösocker

0.8 

dl

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Vetemjöl

1.0 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Kräm:

 

Ägg

4.0 

styck

Strösocker

1.3 

dl

Smör

100.0 

gram

Citronjuice

1.0 

msk

Gelatinblad

4.0 

styck

Vispgrädde

3.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Hög springform (24+ cm)

 

 

Värma i vattenbad >

 

 

Vattenbadskastrull >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Om fromage, bavaroise >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 369

Kcal / portion: 556

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4448 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 19%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 151 gram)

Ingredienser

Visa:
Sockerkaksbotten:

Ägg 3.0 styck 4%

Strösocker 0.8 dl 7%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Vetemjöl 1.0 dl 5%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kräm:

Ägg 4.0 styck 6%

Strösocker 1.3 dl 11%

Smör 100.0 gram 16%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Gelatinblad 4.0 styck 0%

Vispgrädde 3.0 dl 24%

Strösocker 3.0 dl 26%

 

Kockskolan:

Hög springform (24+ cm) Äts ej

Värma i vattenbad > Äts ej

Vattenbadskastrull > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Om fromage, bavaroise > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Tillagning (1 tim + 4 tim )

Se film, klicka på "Quelle Recette" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Sockerkaksbotten (fr. Génoise): Vispa ägg och socker pösigt. Vispa samman med mjöl och vaniljsocker. Smörj en springform och häll i smeten. Grädda i ugn i 10-15 minuter. Låt kallna.
  3. Citronkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skär smör i mindre bitar. Vispa ägg och socker pösigt i en vattenbadsbunke. Tillsätt citronjuice.
  4. Vattenbad: Ställ bunken över sjudande vattenbad (se > Koka i vattenbad). Tillsätt smör och vispa kontinuerligt tills smeten tjocknat något, blivit krämig. Tillsätt gelatinbladen och rör om tills de löst upp sig helt i smeten. Häll 1/3-del av smeten i en skål, vilket används till garnering. Låt smeten kallna.
  5. Crème chantilly: Vispa grädde till fast skum med socker. Läs mer > Så vispas grädde.
  6. Tårta: Vänd försiktig ner grädden i bunken med citronkräm (den större mängden). Se filmen. Fyll formen med sockerkaksbotten med smet. Inte ända upp, utan till ett par centimeter från kanten. Jämna till. Torka av formkanten. Rör om kvarvarande äggsmet och toppa tårtan försiktigt med denna. Ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar.
  7. Servera: Lossa tårtkanten från formen med en smal kniv. Ta bort springringen. Lossa tårtbotten från springbotten med kniven och flytta försiktigt över tårtan på tårtfat. Garnera gärna med citronskivor.

Kockens kommentar

Bavarois (fromage Bavarois) är en variant av mousse (läs mer > Om mousse), vilket i Sverige benämns bayersk kräm eller fromage (läs mer > Om fromage). Används till tårtfyllning eller till dessert.

Alternativ

Klassisk fromage Bavarois (dessert)

Bavarois vanille (dessert)

Citronfromage (dessert)

Hallonfromagetårta

Fruktmoussetårta

Vit chokladmoussetårta

Mörk chokladmousstårta

Moussetårta med valnötskräm

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta