
Foto: Film: Cuisine actuelle, bavarois aux framboises
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 281

Kcal / portion: 387

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3097 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 16%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Tårtbotten:
Ägg 2.0 styck 4%
Strösocker 1.0 dl 12%
Mandelmjöl 2.0 dl 16%
Rom 1.0 msk 1%
Smör smält 50.0 gram 12%
Springform 22-26 cm > Äts ej
Kräm:
Hallon färska 300.0 gram 3%
Strösocker 1.0 dl 12%
Gelatinblad 3.0 styck 1%
Vispgrädde 2.0 dl 23%
Pudersocker 1.0 msk 2%
Garnering:
Jordgubbar 130.0 gram 2%
el. hallon 0%
Strösocker 1.0 dl 12%
Gelatinblad 2.0 styck 0%
Kockskolan:
Om fromage, bavaroise > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om mousse > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 5 tim )
Se film, klicka på "Cusine actuelle" under bilden.
- Tårtring: För att baka denna tårta behövs en stor tårtring (se dito). Till nöds kan en springform användas men då får man inte lika vacker kant som på bilden ovan.
- Grädde och bunken i vilken grädden vispas bör vara kylskåpskalla.
- Tårtbotten: Förvärm ugn på 180°C. Smöra en springform. Vispa i tur och ordning samman ägg, smör, mjöl, rom och smält smör till en jämns smet. Häll i form och grädda i 20 minuter. Låt kallna.
- Hallonkräm: Mjukgör gelatinblad i kallt vatten (10 min.+). Mixa hallonen till jämn smet och passera smeten i en sil. Lägg i kastrull över medelvärme och tillsätt socker. Rör om och låt smälta samman. Krama gelatinbladen och tillsätt. Rör om i några minuter så att gelatinbladen löses upp. Ställ kallt i en timme.
- Chantilly: Vispa grädde till fast skum med pudersocker som tillsätts mot slutet. Florsockret sist. (läs mer > Så vispas grädde).
- Vänd ner hallonkrämen i den vispade grädden (läs mer > Så vänder man ner). Häll smeten på tårtbottnen i formen. Jämna till. Ställ in i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Garnering: Mjukgör gelatinblad i kallt vatten (10 min.+). Mixa jordgubbarna och låt passera genom en sil. Häll över i kastrull på medelvärme och tillsätt socker. Rör om. Tillsätt gelatinblad och rör om till gelatinenet lösts upp helt. Låt svalna. Häll denna "coulis" över tårtan. Sätt i tårtan kylskåp i minst 2 timmar.
- Servera: Ta bort formen och dekorera med bär eller enligt egen smak.
Kockens kommentar
Bavarois (fromage Bavarois) är en variant av mousse (läs mer > Om mousse), vilket i Sverige benämns bayersk kräm eller fromage (läs mer > Om fromage). Används till tårtfyllning eller till dessert.Chantilly är grädde vispat med socker (läs mer, klicka på ingrediens vispgrädde). I filmen används crème entière (= "inget tillsatt") vilket är extra tjock vispgrädde (läs mer, klicka på ingrediens vispgrädde). Chantilly är för övrigt ett anrikt slott utanför Paris (läs mer > à la Chantilly).
Alternativ
Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor
Liknande recept som Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
-
Fruktmoussetårta med jordgubb och mango
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Moussetårta med valnötscaramel
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta på mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Banoffee, banan- och kolatårta
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärstårta med marängtäcke
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan