Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 375

Kcal / portion: 533

GBR (GI) / port: 4
Recept: 6390 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 24%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tårtbotten:
Smör normalsaltat 100.0 gram 11%
Strösocker 3.0 dl 18%
Ägg 1.0 styck 1%
Vetemjöl 1.5 dl 5%
Kakaopulver 3.0 msk 1%
Springform 22-26 cm > Äts ej
Fyllning:
Mörk choklad 60-69% 200.0 gram 17%
Starkbryggt kaffe 0.5 dl 0%
Gelatinblad 3.0 styck 0%
Äggula 11.0 styck 9%
Strösocker 75.0 gram 5%
Vispgrädde 500.0 gram 29%
Hallonsylt 1.0 dl 3%
Garnityr:
Färsk frukt t.ex.
Hallon 1.0 dl 0%
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
Om mousse > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 12 tim )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tårtbotten: Smält smör. Rör ihop socker och ägg. Blanda mjöl och kakao. Rör ihop allt. Fördela ut smeten i en springform (se kommentar nedan). Baka av i ugnen cirka 6 minuter. Låt kallna.
- Mousse: Blötlägg gelatin i lite kallt vatten. Brygg starkt kaffe, låt svalna. Smält gelatinet i det varma kaffet.
- Vispa samman äggulor och socker tills det blir vitt. Brygg kaffe. Lättvispa grädde.
- Hacka och smält choklad i vattenbad eller i mikro till ~50°C (läs mer > Så smälts choklad).
- Rör ner den varma smälta chokladen i äggvispet. Rör slätt. Vänd ner 1/3-del av den vispade grädden. Rör tills det blir slätt. Vänd sedan ner försiktigt resten.
- Tårta: Bred ut hallonsylt på tårtbotten. Häll på chokladmousse. Stryk toppen slät. Ställ i frysen över natten.
- Tag ut och låt tina i kyl i ett par timmar. Pudra med kakao. Garnera gärna med färska hallon.
Kockens kommentar
Det finns olika slags mousse. En variant benämns Bavarois, i Sverige kallad fromage. Läs mer > Om mousse.
Alternativ
Fler recept inom Chokladtårtor
Liknande recept som Chokladmoussetårta med kaffesmak
-
Glaserad chokladtårta
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Ganachetårta, chokladtårta
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussetårta med kaffesmak
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Red velvet cake, röd sammetstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Enkel chokladtårta med bär
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Chokladtårta med ingefära
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladtårta med mintsmak
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan