Chokladmoussetårta med kaffesmak

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chokladmoussetårta med kaffesmak

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Tårtbotten:

 

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Strösocker

3.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Vetemjöl

1.5 

dl

Kakaopulver

3.0 

msk

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Fyllning:

 

Mörk choklad 60-69%

200.0 

gram

Starkbryggt kaffe

0.5 

dl

Gelatinblad

3.0 

styck

Äggula

11.0 

styck

Strösocker

75.0 

gram

Vispgrädde

500.0 

gram

Hallonsylt

1.0 

dl

 

Garnityr:

 

Färsk frukt t.ex.

 

Hallon

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så smälts choklad >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Om tårtor >

 

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 375

Kcal / portion: 533

GBR (GI) / port: 4

Recept: 6390 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 36%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 142 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Smör normalsaltat 100.0 gram 11%

Strösocker 3.0 dl 18%

Ägg 1.0 styck 1%

Vetemjöl 1.5 dl 5%

Kakaopulver 3.0 msk 1%

Springform 22-26 cm > Äts ej

 

Fyllning:

Mörk choklad 60-69% 200.0 gram 17%

Starkbryggt kaffe 0.5 dl 0%

Gelatinblad 3.0 styck 0%

Äggula 11.0 styck 9%

Strösocker 75.0 gram 5%

Vispgrädde 500.0 gram 29%

Hallonsylt 1.0 dl 3%

 

Garnityr:

Färsk frukt t.ex. 

Hallon 1.0 dl 0%

 

Kockskolan:

Så smälts choklad > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Om tårtor > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Tillagning (1 tim + 12 tim )

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tårtbotten: Smält smör. Rör ihop socker och ägg. Blanda mjöl och kakao. Rör ihop allt. Fördela ut smeten i en springform (se kommentar nedan). Baka av i ugnen cirka 6 minuter. Låt kallna.
  3. Mousse: Blötlägg gelatin i lite kallt vatten. Brygg starkt kaffe, låt svalna. Smält gelatinet i det varma kaffet.
  4. Vispa samman äggulor och socker tills det blir vitt. Brygg kaffe. Lättvispa grädde.
  5. Hacka och smält choklad i vattenbad eller i mikro till ~50°C (läs mer > Så smälts choklad).
  6. Rör ner den varma smälta chokladen i äggvispet. Rör slätt. Vänd ner 1/3-del av den vispade grädden. Rör tills det blir slätt. Vänd sedan ner försiktigt resten.
  7. Tårta: Bred ut hallonsylt på tårtbotten. Häll på chokladmousse. Stryk toppen slät. Ställ i frysen över natten.
  8. Tag ut och låt tina i kyl i ett par timmar. Pudra med kakao. Garnera gärna med färska hallon.

Kockens kommentar

Det finns olika slags mousse. En variant benämns Bavarois, i Sverige kallad fromage. Läs mer > Om mousse.

Alternativ

Vit chokladmoussetårta

Fruktmoussetårta

Citronfromagetårta

Hallonfromagetårta

Moussetårta med valnötskaramell

Fler recept inom Chokladtårtor

Liknande recept som Chokladmoussetårta med kaffesmak