Fruktmoussetårta med jordgubb och mango

Foto: Film: Home Cooking Adventure, fruitmoussecake

Fruktmoussetårta med jordgubb och mango

Lägg till ingredienser

Bitar: 12

Tårtbotten:

 

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

0.8 

dl

Pistagenötter

70.0 

gram

Vetemjöl

1.0 

msk

Smör smält

1.0 

msk

Springform 22-26 cm >

 

 

Bakplåtspapper

 

 

Hög tårtring 20 cm bred

 

 

 

Vit choklad

60.0 

gram

Vispgrädde

1.0 

msk

Pistagenötter

50.0 

gram

Vattenbadskastrull >

 

 

 

Fyllning:

 

Hallon

300.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Citronjuice

1.0 

msk

Gelatinpulver

5.0 

gram

eller

2.5 

blad

Vatten kallt

2.0 

msk

Vispgrädde

2.0 

dl

 

Fyllning:

 

Mango

300.0 

gram

eller

1.0 

styck

Socker

0.5 

dl

Gelatinpulver

5.0 

gram

eller

2.5 

blad

Vatten

2.0 

msk

Vispgrädde

2.0 

dl

Stavmixer >

 

 

 

Garnering:

 

Hallon

120.0 

gram

Strösocker

2.0 

msk

Gelatinpulver

2.0 

gram

eller

1.0 

blad

Vatten

1.0 

msk

Hallon till garnering

 

 

Ätbara blommor

 

 

 

Kockskolan:

 

Värma i vattenbad >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 300

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3596 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 15%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 128 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Ägg 2.0 styck 3%

Strösocker 0.8 dl 8%

Pistagenötter 70.0 gram 6%

Vetemjöl 1.0 msk 1%

Smör smält 1.0 msk 3%

Springform 22-26 cm > Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

Hög tårtring 20 cm bred Äts ej

 

Vit choklad 60.0 gram 10%

Vispgrädde 1.0 msk 1%

Pistagenötter 50.0 gram 4%

Vattenbadskastrull > Äts ej

 

Fyllning:

Hallon 300.0 gram 3%

Strösocker 0.5 dl 5%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Gelatinpulver 5.0 gram 0%

eller 2.5 blad %

Vatten kallt 2.0 msk 0%

Vispgrädde 2.0 dl 20%

 

Fyllning:

Mango 300.0 gram 5%

eller 1.0 styck %

Socker 0.5 dl 5%

Gelatinpulver 5.0 gram 0%

eller 2.5 blad %

Vatten 2.0 msk 0%

Vispgrädde 2.0 dl 20%

Stavmixer > Äts ej

 

Garnering:

Hallon 120.0 gram 1%

Strösocker 2.0 msk 3%

Gelatinpulver 2.0 gram 0%

eller 1.0 blad %

Vatten 1.0 msk 0%

Hallon till garnering 0%

Ätbara blommor %

 

Kockskolan:

Värma i vattenbad > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Tillagning (2 tim + 8 tim )

Se film, klicka på "Home Cooking" under bilden ovan.

  1. Förbered: Förvärm ugnen på 180°C. Rosta nötterna i stekpanna utan matfett så att de får lite färg och smak. Mal, mixa eller mosa dem i mortel. Smöra springform, lägg bakplåtspapper i botten. Spring­formen skall vara lite bredare än tårtringen. Smält smör.
  2. Tårtbotten: Vispa ägg och socker kraftfullt till tredubbel volym, cirka 10 minuter med elvisp. Rör ner malda pistagenötter, mjöl och smält smör i tur och ordning. Fördela smeten jämnt i formen.
  3. Grädda i uppvärmd ugn 15-17 minuter. Ta ut, låt svalna. Lossa kanten med kniv och ta ut bottnen.
  4. Tårtring: Lägg tårtbottnen på bordet och tryck ut med hjälp av ringen en passande tårtbotten. Smöra tårtringen och klä in med bakplåtspapper eller plastfilm. Ställ tårtringen på ett fat och lägg in tårtbottnen.
  5. Hallon: Lägg gelatin i ett par matskedar vatten. Koka upp under omrörning hallon socker och citronjuice. Låt småkoka i 5 minuter. Sila. Rör ut gelatinet i varm smet. Låt kallna helt i rums­temperatur.
  6. Choklad: Koka upp vatten till vattenbad (läs mer > Värma i vattenbad). Smält choklad med grädde försiktigt över vattenbad under omrörning. Ta av från värmen och rör ner mald pistagemandel. Fördela ut detta på tårtbottnen.
  7. Hallonmousse: Vispa grädde (läs mer > Så vispas grädde). Vänd ner avsvalnad hallonsmet. Rör om försiktigt tills jämn färg. Häll i Tårtformen, jämna till ytan. Ställ in i kylen i 30 minuter.
  8. Mango: Skala mango och skär loss fruktkött. Mixa med stavmixer till mos. Tillsätt socker. Lägg gelatin med vatten i en kastrull och värm upp tills gelatinenet lösts upp. Rör ner detta i smeten.
  9. Mangomousse: Vispa grädde. Vänd ner mangomixet och rör om försiktigt till jämn färg. Häll i tårtformen och jämna till ytan. Ställ in tårtan i kylen 4-6 timmar eller över natt.
  10. Garnering: Lägg gelatin i kallt vatten. Koka upp hallon och socker i kastrull under omrörning. Låt småkoka ett par minuter. Ta av från värmen och rör ner gelatinet tills det löst upp. Sila smeten. Häll ut på tårtan och jämna till ytan. Ställ i kylen 2-3 timmar.
  11. Servera: Ta ut tårtan och ta försiktigt bort ring och papper. Garnera med hallon och gärna med ätbara små blommor (klicka på ingrediensen för att se alternativ).

Kockens kommentar

Fruktmousse används till tårtfyllning eller till dessert i serveringsglas. Läs mer > Om mousse.

Alternativ

Konditorns fruktmousse till tårtor

Hallonfromagetårta

Citronfromagetårta

Vit chokladmoussetårta

Mörk chokladmoussetårta

Moussetårta med valnötskräm

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Fruktmoussetårta med jordgubb och mango