
Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 456

Kcal / portion: 353

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3528 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 29%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 100.0 gram 21%
Ägg 2.0 styck 4%
Strösocker 1.5 dl 16%
Vetemjöl 2.0 dl 12%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Vispgrädde 0.5 dl 5%
Springform 22-26 cm > Äts ej
Glasyr:
Smör 100.0 gram 21%
Strösocker 1.0 dl 11%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Mjölk 2.0 msk 1%
Sötmandelkärna 50.0 gram 9%
Kockskolan:
Om tårtor > Äts ej
Så skållar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Deg: Smält smör och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan lite snabbare.
- Blanda mjöl och bakpulver och vispa sakta ner det i äggsmeten. Fortsätt med grädden och det avsvalnade smöret. Häll smeten i formen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugn i 20-25 min.
- Oskalad mandel skållas hastigt i hett vatten. Tryck ut mandeln ur skalen med fingrarna. Alternativt används mandelspån.
- Glasyr: Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk och mandel i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills den tjocknat. Massan skall smälta ihop, får inte koka.
- Ta ut kakan ur ugnen och bred ut glasyren på toppen.
- Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda cirka 15 minuter tills den fått fin gulbrun yta.
- Förvaras svalt upp till 4 dagar. Kan frysas i tre månader.
Kockens kommentar
Tosca är en svensk tårta skapad i början av 1900-talet och döpt efter Puccini opera Tosca. Dock har smeten av mandel, smör och grädde sitt ursprung från orienten och i mitten av 1800-talet var mandelsmeten även i känd i Schweiz. Se film Toscakaka på sida > Om tårtor.Alternativ
Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor
Liknande recept som Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke
-
Fruktmoussetårta med jordgubb och mango
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Moussetårta med valnötscaramel
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta på mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Banoffee, banan- och kolatårta
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärstårta med marängtäcke
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan