Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 239

Kcal / portion: 291

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2909 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 22%
Smör el. margarin 150.0 gram 38%
Vatten 2.0 msk 0%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 130.0 gram 21%
Vaniljkräm färdig 1.5 dl 11%
Äpple syrligt 3.0 st stora 6%
t.ex. Alice 0%
Tillbehör:
Bakplåtspapper Äts ej
Kanel mald 0%
Tillval:
Gelatinblad 2.0 styck 0%
Äppeljuice 2.0 dl 3%
Russin 0%
Kockskolan:
Om tårtor > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
Om nappering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Pajdeg: Blanda med fingrarna mjöl, matfett och vatten i en bunke eller på bakbord. Knåda till en fin deg. (Eller blanda i en matberedare).
- Lägg degen, inlindad i plastfolie eller i en plastpåse, i kylskåpet i minst 30 minuter.
- Kavla ut pajdegen till en rund platta cirka 3 dm bred, på bakplåtspapper. Anpassa till lämpligt uppläggningsfat. Lägg den på en ugnsplåt. Ställ den gärna kallt.
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Fyllning: Tillred vaniljkräm (om ej klar). Låt svalna. Riv mandelmassa. Blanda eller mixa massa med kräm. Skala och kärna ur äpplen. Skär äpplena i smala klyftor.
- Ta fram pajdegensplattan och bred på vaniljkräm. Lägg på äppelskivorna i ringar. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills botten och äpplena har fått fin färg. Strö över lite mald kanel. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde eller med vaniljsås.
- Tillval gelatinöverdrag: Lägg gelatinblad i vatten några minuter. Värm äppejuice. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i juicen. Låt dem smälta och låt gelén börja stelna. Strö russin över tårtan och häll över såsen. Ställ tårtan i kylskåpet så att gelatinet stelnar. Gelatinet ger ett skyddande lager som gör att tårtan kan sparas längre tid utan att äpplena blir torra. Läs mer > Glasering bakverk.
Kockens kommentar
Skär äppelklyftorna lite snett så att den ena kanten är tjockare än den andra. Då blir det lättare att få till jämna ringar. Det bör vara en syrlig äppelsort som ger lite smakkaraktär till tårtan och som inte blir oxiderar (blir brunt) så snabbt när man skivat den. En bra äppelsort är till exempel Alice. Klicka på ingrediensen för mer information.
Nappering innebär att täcka en maträtt med sås eller gelé. Läs mer > Om nappering
Tillhörande recept
Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor
Liknande recept som Äppelflarnstårta
-
Fruktmoussetårta med jordgubb och mango
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Moussetårta med valnötscaramel
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta på mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Banoffee, banan- och kolatårta
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärstårta med marängtäcke
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan