Lägg till ingredienser

Antal bitar: 16

Tårtbotten:

 

Äggvita

2.0 

styck

Salt

1.0 

krm

Strösocker

0.8 

dl

Valnötter

70.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

msk

Springform 22-26 cm >

 

 

Tårtring >

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning 1:

 

Mörk choklad 60-69%

150.0 

gram

Vispgrädde

3.0 

msk

 

Fyllning 2:

 

Strösocker

0.8 

dl

Vatten

1.0 

msk

Smör

70.0 

gram

Valnötter

70.0 

gram

Äggula

2.0 

styck

Strösocker

3.0 

msk

 

Fyllning 3:

 

Mascarpone }

500.0 

gram

Florsocker

1.3 

dl

Vispgrädde

3.5 

dl

Gelatinpulver

10.0 

gram

Vatten kallt

0.6 

dl

Snabbkaffe (pulver)

2.0 

tsk

Vaniljextrakt konc.

1.0 

tsk

el. vanillinsocker

 

 

 

Glasyr:

 

Strösocker

200.0 

gram

Citronjuice

1.0 

msk

Salt

0.5 

tsk

Vatten

1.0 

dl

Majsstärkelse Maizena

2.0 

msk

Gelatinpulver

1.0 

msk

el. gelatinblad

4.0 

styck

Vispgrädde

1.8 

dl

 

Garnering:

 

Mörk choklad 60-69%

100.0 

gram

Valnötter

 

 

Tårtpalett >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Så tempereras choklad >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

Värma i vattenbad >

 

 

Om chokladdekoration >

 

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 537

Kcal / portion: 1693

GBR (GI) / port: 2

Recept: 27086 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 46%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 315 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Äggvita 2.0 styck 0%

Salt 1.0 krm 0%

Strösocker 0.8 dl 1%

Valnötter 70.0 dl 69%

Vetemjöl 2.0 msk 0%

Springform 22-26 cm > Äts ej

Tårtring > Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning 1:

Mörk choklad 60-69% 150.0 gram 3%

Vispgrädde 3.0 msk 1%

 

Fyllning 2:

Strösocker 0.8 dl 1%

Vatten 1.0 msk 0%

Smör 70.0 gram 2%

Valnötter 70.0 gram 2%

Äggula 2.0 styck 0%

Strösocker 3.0 msk 1%

 

Fyllning 3:

Mascarpone } 500.0 gram 7%

Florsocker 1.3 dl 1%

Vispgrädde 3.5 dl 5%

Gelatinpulver 10.0 gram 0%

Vatten kallt 0.6 dl 0%

Snabbkaffe (pulver) 2.0 tsk 0%

Vaniljextrakt konc. 1.0 tsk %

el. vanillinsocker 0%

 

Glasyr:

Strösocker 200.0 gram 3%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Vatten 1.0 dl 0%

Majsstärkelse Maizena 2.0 msk 0%

Gelatinpulver 1.0 msk 0%

el. gelatinblad 4.0 styck Äts ej

Vispgrädde 1.8 dl 2%

 

Garnering:

Mörk choklad 60-69% 100.0 gram 2%

Valnötter 0%

Tårtpalett > Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > %

Så vänder man ner > Äts ej

Så tempereras choklad > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Glasering bakverk > Äts ej

Värma i vattenbad > Äts ej

Om chokladdekoration > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Tillagning (2 tim + 8 tim )

Se film, klicka på "Cooking Adventure" under bilden.

  1. Förbered tårtbotten: Förvärm ugnen på 160°C.  Mal nötter eller mosa i mortel till smulor. Smöra en spring­form (i filmen 21 cm) och lägg bakplåtspapper i botten. Dela gulor från vita.
  2. Tårtbotten: Vispa äggvita med en nypa salt. Tillsätt efter en stund socker i omgångar. Vispa tills fast (läs mer > Så vispas ägg). Vänd ner malda valnötter (läs mer > Så vänder man ner), därefter mjölet. Häll i form och jämna till ytan.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Förbered 1: Stansa ut en tårtbotten något mindre än springformen med hjälp av en tårtring (i filmen 20 cm). Smöra en springform (20 cm) eller en tårtring på fat och klä in botten och sidor med bakplåtspapper. Lägg i tårtbottnen. 
  5. Fyllning 1 ganache: Hacka choklad och lägg i en skål. Koka upp grädde och häll det över. Låt stå en stund innan omrörning till jämn smet. Alternativt som i filmen, smält choklad med grädde i vattenbadskastrull (läs mer > Så tempereras choklad). Smeta ut ett jämnt lager över tårtbottnen. Ställ in i kylen för att stelna.
  6. Förbered 2: Rosta valnötskärnor under omrörning i stekpanna utan fett så att de får lite extra smak och färg. Finhacka.
  7. Fyllning 2 caramel: Rör ordentligt samman äggula med socker i en skål. Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp, rör om och låt koka till brun karamelliserad smet. Tillsätt smör och rostade hackade nötter. Rör om. Tillsätt äggule­sockret. Rör samman till en härlig kladdig smet med jämn brun färg. Låt svalna något. Häll i formen på chokladen och jämna till ytan. Ställ in i kylskåpet.
  8. Fyllning 3 mascarponemousse: Blötlägg gelatin i vatten med kaffepulver i 5-10 minuter. Vispa mascarpone i en bunke till smulig kladdig massa. Vispa samman med florsocker. Tillsätt vanilj. Värm på gelatinet så att det löses upp i kaffevattnet och vispa ner detta i smeten. Vispa grädden mjuk och vänd ner detta i två omgångar försiktigt i mascarpone-smeten. Blanda till jämn färg.
  9. Ta ut tårtan och lossa den från form och papper. Lägg den i en lite större smörad och pappersklädd tårtring (filmen 23 cm). Fyll på med  mascarpone-smeten så att den täcker sidan. Jämna till ytan. Ställ in i frysen minst 4 timmar, gärna över natt.
  10. Förbered glasyr: Blötlägg gelatin eller lös upp pulver i kallt vatten. Lös majsstärkelse i lika del vatten. Låt stå i 5-10 minuter. Hacka nötter.
  11. Spegelglasyr: Häll socker och citronjuice i en kastrull. Värm upp på medelvärme så att sockret börjar smälta. Låt småkoka under omrörning tills blandningen fått en vacker gyllenbrun färg. Tillsätt vatten och salt. Rör ner majsstärkelse. Låt koka upp. Tillsätt gelatin och vispgrädde. Sila glasyren. Låt svalna till 29°C under omrörning emellanåt.
  12. Glasera: Ta fram tårtan ur frysen och värm formen lätt med en hårtork eller en het blöt handduk så att tårtan kan frigöras. Ställ tårtan på en tårtring eller dylikt över en bricka. Häll glasyren över tårtan så att ovansida och sidor täcks. Jämna till underkanten inåt med tårtpalett (läs mer > Glasering bakverk). Garnera kanten med hackad mandel. Lägg över på tårtfat. Ställ tårtan flera timmar i kylskåpet för att tina och bli kall i stället för fryst.
  13. Chokladdekoration: Hacka choklad. Smält 2/3-delar av chokladen i vattenbadskastrull. Rör om. Tillsätt resten av chokladen och rör om till jämn smet. Pensla blad eller andra figurer på bakplåts­papper. Låt stelna på kall plats till exempel i böjd form (se filmen). Placera på tårtan (läs mer > Om chokladdekoration).

Kockens kommentar

I filmreceptet används springformar och tårtringar av olika storlek, vilket inte alla är förunnat att inneha, så då får man improvisera med det man har. Avsikten är att skapa ett utrymme mellan tårtbotten och tårtans yttre mått med plats för mousse. I detta fallet en mousse med mascarpone. Det finns många varianter på mousse, en variant är Bavarois som i Sverige även kallas fromage. Läs mer > Om mousse. 

Alternativ

Chokladmoussetårta

Fruktmoussetårta

Vit chokladmoussetårta

Citronfromagetårta

Hallonfromagetårta

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Moussetårta med valnötscaramel