Banoffee, banan- och kolatårta

Foto: Arla ¤

Banoffee, banan- och kolatårta

Lägg till ingredienser

Bitar (12/tårta): 12

Ägg

4.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

dl

Potatismjöl

1.0 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Bakpulver

1.0 

tsk

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Fyllning:

 

Banan

4.0 

styck

Citronjuice

1.0 

tsk

Vispgrädde

4.0 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Kolasås färdig

400.0 

gram

 

Garnering:

 

Mörk choklad

25.0 

gram

Chokladdragéer M&M }

100.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om tårtor >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 277

Kcal / portion: 447

GBR (GI) / port: 3

Recept: 5359 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 15%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 161 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 5%

Strösocker 2.0 dl 14%

Vetemjöl 1.0 dl 4%

Potatismjöl 1.0 dl 5%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Springform 22-26 cm > %

 

Fyllning:

Banan 4.0 styck 8%

Citronjuice 1.0 tsk 0%

Vispgrädde 4.0 dl 27%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

Kolasås färdig 400.0 gram 23%

 

Garnering:

Mörk choklad 25.0 gram 3%

Chokladdragéer M&M } 100.0 gram 9%

 

Kockskolan:

Om tårtor > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa ägg och socker och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna. Dela kakan i tre bottnar.
  4. Fyllning: Mosa bananerna och tillsätt citronjuice.
  5. Vispa grädde och vaniljsocker till ett fast skum.
  6. Bred kolasås, grädde och bananmos på 2 av bottnarna men spar 1/3 del av grädden och kolasåsen. Lägg ihop de tre bottnarna. Bred på resterande grädde och ringla över kolasåsen.
  7. Riv chokladen grovt och krossa godiset. Strö det på tårtan.

Kockens kommentar

Tårtan skapades 1971 av ägaren och kocken till restaurang The Hungry Monk Restaurant i Jevington, East Sussex. Förebild till tårtan var den amerikanska tårtan Blum´s Coffee Toffee Pie. Banoffee har i England blivit ett vedertaget begrepp för mat som smakar eller luktar banan och kola. Se film Banoffee på sida > Om tårtor.

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Banoffee, banan- och kolatårta