Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 430

Kcal / portion: 181

GBR (GI) / port: 4
Recept: 5807 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 25%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl 8.0 dl 29%
Standardmjölk (röd) 2.5 dl 3%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Strösocker 0.5 dl 3%
Ägg 1.0 styck 1%
Margarin fast 300.0 gram 37%
Matring > 1.0 styck Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Fyllning:
Mandelmassa färdig 200.0 gram 16%
Ägg 1.0 styck 1%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Florsocker 1.0 dl 4%
Vatten 0%
Mandelspån rostade 1.0 dl 4%
Kockskolan:
Så flätas vetedeg > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
-
Deg: Tillred "svensk" wienerbrödsdeg enligt recept Svenska wienerbröd. Grundreceptet och ingredienslistan ger 2 kransar.
Tillred inte halv deg om bara en krans önskas. Baka hel sats och dela utkavlad deg (ej vikt deg) i två delar. Den del som inte används kan sparas inplastad i kylskåp i 1-2 dagar eller frysas i 2-3 månader. Läs mer > Om smördegar.
Tillredning 1 borgmästarkrans:
- Fyllning: Rör mandelmassa med ägg till smidig smet.
- Krans: Kavla ut degen halvcentimetern tjock till en rektangel 20-50 cm. Bred på fyllning. Rulla ihop plattan från långsidan till en tjock sträng. Dela sedan strängen med vass kniv i tre delar längsmed utom i toppen, som får hänga samman. Gör en trefläta (se kommentar). Forma den till en krans på bakplåtspapper. Helst runt en matring eller liknande så att inte ringen jäser ihop. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i 1½ timme. Kan också tillagas som längd.
- Förvärm ugnen till 225°C.
- Grädda: Pensla ytan med uppvispad ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Skydda ovansidan med bakplåtspapper om ytan börjar bli för mörk.
- Garnera: Låt kransen kallna på galler utan att täckas över. Rosta mandelflarn i torr panna så att de får lite färg utan att svartbrännas. Blanda florsocker med lite vatten till trögflytande glasyr. Ringla glasyren över kransen och strö över mandelflarn.
- Förvaring: Kransen bör ätas nygräddad. Kan frysas utan glasyr i 2-3 månader.
Kockens kommentar
En fläta är längder av deg, band eller hår som flätas samman i ett slags kryssmönster. En 3-fläta görs genom att lägga en yttersträng mellan de båda andra strängarna, sedan den andra sidans sträng i mitten och så vidare. Läs mer > Så flätas vetedeg.Fler recept inom Smördegssbakelser ¤
Liknande recept som Borgmästarkrans, flätad wienerbrödskrans
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk smördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pain aux raisin, frasiga romrussinbullar
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Puits d´amour, kärlekens brunn
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banbury Cakes, engelska smördegskakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kouign-Amann, krispigt normandiskt smördegsbakelse
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpskyttar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan