Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 64

Kcal / portion: 72

GBR (GI) / port: 1
Recept: 215 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Champinjoner färska 50.0 gram Äts ej
Purjolök 1.0 styck Äts ej
Balsamvinäger röd } 3.0 msk 27%
Vatten 6.0 dl 0%
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Viltfond koncentrerad 2.0 msk 21%
Rönnbärsgelé 2.0 msk 44%
Tillval:
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Hacka champinjoner och skiva purjolök.
- Hetta upp matfett i en kastrull på medelhög värme och fräs svamp och lök i cirka 5 minuter. Tillsätt vinäger och buljong (vatten+fond). Låt småkoka i cirka 15 minuter till halv mängd.
- Smaksätt gärna med viltsky om möjligt, samt med gelé, salt och peppar.
- Vispa ner lite matlagningsmjöl. Låt efterkoka 3-5 minuter. Späd med vatten om för tjock sås.
- Sila av såsen och värm på den innan servering. Blanda gärna med lite pistaschmandel.
Kockens kommentar
Finns viltbuljong, använd detta i stället för vatten och fond. Finns steksky tillgängligt, använd denna som smaksättare. Stekskyn bör helst avfettas och silas för att avlägsna stekpartiklar.
Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel brun viltsås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan