Semellängd med nöttopping

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Semellängd med nöttopping

Lägg till ingredienser

Bitar (10st/längd): 10

Jäst färsk

25.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

1.5 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Salt

1.0 

krm

Kardemumma grovmald

1.0 

msk

Vetemjöl

5.0 

dl

 

Fyllning:

 

Valnötskärnor

1.0 

dl

Hasselnötskärnor

1.0 

dl

Sötmandelkärna

1.0 

dl

Honung flytande

1.0 

dl

Vispgrädde

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 377

Kcal / portion: 427

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4267 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 23%

Kolhydrater: 37%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 113 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Smör normalsaltat 50.0 gram 9%

Mjölk 1.5 dl 2%

Strösocker 0.5 dl 4%

Salt 1.0 krm 0%

Kardemumma grovmald 1.0 msk 0%

Vetemjöl 5.0 dl 25%

 

Fyllning:

Valnötskärnor 1.0 dl 6%

Hasselnötskärnor 1.0 dl 8%

Sötmandelkärna 1.0 dl 8%

Honung flytande 1.0 dl 11%

Vispgrädde 3.0 dl 25%

 

Kockskolan:

Om semlor > Äts ej

Tillagning (1 tim 40 min )

  1. Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
  2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i tre delar (per längd). Rulla ut dem till ca 20 cm långa. Fläta ihop dem och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
  4. Hacka under tiden nötter och mandel grovt. Blanda med honung.
  5. Förvärm ugnen på 175°C.
  6. Fördela nötterna på semellängden när den jäst klart. Tryck till så att de fastnar.
  7. Grädda i ugn cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  8. Garnera: Vispa och toppa med grädde.

Kockens kommentar

Lebkuchen är klassiska tyska kryddstarka, mjuksega julpepparkakor och förebilden till Skånska pepparkakor. Förekommer i olika lokala varianter, till exempel Oblatlebkuchen. Består av mjöl, ibland med inblandning av rågmjöl, honung (traditionellt, "honungskakor"), sirap, och kryddor. Ägg brukar ingå, ibland också mandel eller sötsaker. Ingen eller sparsamt med vätska. Degen får stå på sval plats i dagar, veckor eller månader för att jäsa innan brödet formas på olika sätt och gräddas. Begreppet "leb" kan komma från latinets libum (= kaka), eller från tyskans leip (= osyrat). Se recept > Lebkuchen.
  • Skånsk pepparkaka (frukostpepparkakor, lunchpepparkakor) är stora porösa kakor, 6-10 centimeter breda liknade en platt brödbulle. Ingredienser liknande hårda pepparkakor, men med en mindre mängd smör, mjölk eller filmjölk i stället för vatten och dessutom ingår ägg. Serveras som kaffebröd eller mellanmål med smör, ost eller honung som pålägg. Gärna också till filmjölkstallrik. Se recept > Skånska pepparkakor. Läs mer > Om semlor.
  • Fler recept inom Semlor

    Liknande recept som Semellängd med nöttopping