Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Semellängd med nöttopping
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 377
Kcal / portion: 427
GBR (GI) / port: 6
Recept: 4267 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 23%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 9%
Mjölk 1.5 dl 2%
Strösocker 0.5 dl 4%
Salt 1.0 krm 0%
Kardemumma grovmald 1.0 msk 0%
Vetemjöl 5.0 dl 25%
Fyllning:
Valnötskärnor 1.0 dl 6%
Hasselnötskärnor 1.0 dl 8%
Sötmandelkärna 1.0 dl 8%
Honung flytande 1.0 dl 11%
Vispgrädde 3.0 dl 25%
Kockskolan:
Om semlor > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i tre delar (per längd). Rulla ut dem till ca 20 cm långa. Fläta ihop dem och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
- Hacka under tiden nötter och mandel grovt. Blanda med honung.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Fördela nötterna på semellängden när den jäst klart. Tryck till så att de fastnar.
- Grädda i ugn cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Garnera: Vispa och toppa med grädde.
Kockens kommentar
Lebkuchen är klassiska tyska kryddstarka, mjuksega julpepparkakor och förebilden till Skånska pepparkakor. Förekommer i olika lokala varianter, till exempel Oblatlebkuchen. Består av mjöl, ibland med inblandning av rågmjöl, honung (traditionellt, "honungskakor"), sirap, och kryddor. Ägg brukar ingå, ibland också mandel eller sötsaker. Ingen eller sparsamt med vätska. Degen får stå på sval plats i dagar, veckor eller månader för att jäsa innan brödet formas på olika sätt och gräddas. Begreppet "leb" kan komma från latinets libum (= kaka), eller från tyskans leip (= osyrat). Se recept > Lebkuchen.Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Semellängd med nöttopping
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan