Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hemlagad mandelmassa
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 484
Kcal / portion: 680
GBR (GI) / port: 18
Recept: 1360 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 26%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Sötmandelkärna 2.5 dl 63%
Bittermandel 2.0 styck 1%
Äggvita 0.5 styck 1%
Florsocker 2.0 dl 36%
Alternativ:
Kockskolan:
Om semlor > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Mandel: Koka upp vatten i en kastrull. Häll i mandeln och låt koka cirka 10 sekunder. Häll över i ett såll och låt svalna något. Tryck ut mandeln ur skalet med fingrarna.
- Mixa: Lägg alla ingredienser i en matmixer. Mixa till slät massa.
- Förvara: Lägg massan i kylskåp tills den skall användas, till exempel till semlor. Plasta in den om den skall sparas en längre tid, så att den inte torkar ut. Lång hållbarhet. En hård mandelmassa kan mjukas upp genom att lägga den i dubbla plastpåsar som läggs i en skål med varmt vatten.
Kockens kommentar
För den GI-intresserade kan vi tala om att GI-mandelmassan har GI = 1 (se dito recept). Skillnaden är främst att florsocker bytts ut mot syntetiskt socker. Dock är båda kaloribomber runt 500 Kcal/100g.
Mandelmassa bör viktmässigt till minst hälften bestå av finmald sötmandel och högst halva vikten av florsocker. I detta recept 50% mandel och 43% socker. Jämför med marsipan = 1 del mandel och 2 delar socker.
Alternativ, passar till
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Hemlagad mandelmassa
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan