Hemlagad mandelmassa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hemlagad mandelmassa

Lägg till ingredienser

Sats dl: 2

Sötmandelkärna

2.5 

dl

Bittermandel

2.0 

styck

Äggvita

0.5 

styck

Florsocker

2.0 

dl

 

Alternativ:

 

Mandelmassa färdig

 

 

Marsipan färdig }

 

 

 

Kockskolan:

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 680

GBR (GI) / port: 18

Recept: 1360 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 26%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 140 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötmandelkärna 2.5 dl 63%

Bittermandel 2.0 styck 1%

Äggvita 0.5 styck 1%

Florsocker 2.0 dl 36%

 

Alternativ:

Mandelmassa färdig 0%

Marsipan färdig } 0%

 

Kockskolan:

Om semlor > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Mandel: Koka upp vatten i en kastrull. Häll i mandeln och låt koka cirka 10 sekunder. Häll över i ett såll och låt svalna något. Tryck ut mandeln ur skalet med fingrarna.
  2. Mixa: Lägg alla ingredienser i en matmixer. Mixa till slät massa.
  3. Förvara: Lägg massan i kylskåp tills den skall användas, till exempel till semlor. Plasta in den om den skall sparas en längre tid, så att den inte torkar ut. Lång hållbarhet. En hård mandelmassa kan mjukas upp genom att lägga den i dubbla plastpåsar som läggs i en skål med varmt vatten.

Kockens kommentar

För den GI-intresserade kan vi tala om att GI-mandelmassan har GI = 1 (se dito recept). Skillnaden är främst att florsocker bytts ut mot syntetiskt socker. Dock är båda kaloribomber runt 500 Kcal/100g.

Mandelmassa bör viktmässigt till minst hälften bestå av finmald sötmandel och högst halva vikten av florsocker. I detta recept 50% mandel och 43% socker. Jämför med marsipan = 1 del mandel och 2 delar socker.

Alternativ, passar till

GI-mandelmassa

Klassisk semla

GI-semla

Mandelkrokar

Fler recept inom Semlor

Liknande recept som Hemlagad mandelmassa