Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Salt

1.5 

krm

Strösocker

0.5 

dl

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Ägg

1.0 

styck

Vetemjöl

7.5 

dl

Ägg till pensling

1.0 

styck

 

Garnering:

 

Hasselnötter hackade

1.0 

dl

Kokosflingor

1.0 

dl

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

300.0 

gram

Mjölk

1.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

5.0 

dl

Florsocker till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om semlor >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 338

Kcal / portion: 542

GBR (GI) / port: 7

Recept: 6502 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 21%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 160 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 75.0 gram 8%

Mjölk 2.5 dl 2%

Jäst färsk 25.0 gram 0%

Salt 1.5 krm 0%

Strösocker 0.5 dl 3%

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Ägg 1.0 styck 1%

Vetemjöl 7.5 dl 24%

Ägg till pensling 1.0 styck 1%

 

Garnering:

Hasselnötter hackade 1.0 dl 5%

Kokosflingor 1.0 dl 4%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 300.0 gram 21%

Mjölk 1.5 dl 1%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 5.0 dl 28%

Florsocker till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om semlor > %

Så bakas vetebröd > %

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Deg: Värm smör och mjölk till fingervarmt. Lös jäst däri. Blanda med salt, socker, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta degen till en blank deg som släpper från kanterna i bunken. Täck bunken och låt den jäsa i 40 minuter.
  2. Semla: Rulla en stor rulle. Lägg den i en ring. Täck över och låt jäsa i ytterligare minst 30 minuter, till dubbel storlek.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Garnering: Hacka nötter. Knäck ett ägg i en bunke. Pensla bullen med ägget. Strö över nötter och cocos.
  5. Grädda: Sätt in i ugn 20-25 minuter.
  6. Tag ut och låt svalna på galler.
  7. Fyllning: Skär av toppen på bullen. Tag ur en del av inkråmet. Blanda med mandelmassa och mjölk. Lägg tillbaka blandningen i bullen.
  8. Tillbehör: Vispa grädde. Spritsa ut den på bullen. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Kockens kommentar

En standardsats som denna ger 10 stora, 20 små, eller 30 minibullar. En enda stor bulle av satsen kallas semmelkrans. Läs mer > Om semlor.

Alternativ

Klassisk semla

Små semlor

Fler recept inom Semlor

Liknande recept som Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter