Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
GI-semla
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 341
Kcal / portion: 278
GBR (GI) / port: 4
Recept: 2779 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 19%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 13%
Mjölk 1.5 dl 3%
Hermesetas strö } 0.5 dl 1%
Salt 1.0 krm 0%
Dinkel fullkornsmjöl 4.0 dl 30%
Ägg 1.0 styck 2%
Kardemumma grovmald 1.0 msk 1%
Fyllning:
GI-mandelmassa 175.0 gram 29%
Mjölk 0%
Vispgrädde 1.5 dl 19%
Kockskolan:
Om GI-metoden > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Om semlor > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 15 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt Hermesetas, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, cirka 50 minuter.
- Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 50 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut bullarna och låt kallna.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandelmassa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta Hermesetas över.
Kockens kommentar
Inga semlor är bra ur viktsynpunkt. Låt dig inte luras av "GI-experter". Visst, man kan göra semlan mindre kaloririk, men den är alltid kaloririk. Vi har gjort denna GI-semlan av fullkornsdinkel och med syntetiskt sötningsmedel och lite mindre (-30%). Kalorimängden per 100 gram minskade med ~100 Kcal (-30%) och per portion med 200 Kcal (-50%). När GI-metoden fungerar ur viktsynpunkt är det i sak detsamma som "kalorimetoden", dvs. små portioner och/eller lågkaloriingredienser. Läs mer > Om GI-metoden.
Alternativ Gi-semla inskickat av Pia S.
Byt ut mjölet mot 1,5-2 dl sojamjöl och 2-
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som GI-semla
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan