Hetvägg, semla i varm mjölk

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hetvägg, semla i varm mjölk

Lägg till ingredienser

Antal stora bullar: 8

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Salt

1.5 

krm

Strösocker

0.5 

dl

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Ägg

1.0 

styck

Vetemjöl

7.5 

dl

Ägg till pensling

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

300.0 

gram

Mjölk

1.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Mjölk

1.0 

liter

Kanelstång

1.0 

styck

Kardemummakapslar

5.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 210

Kcal / portion: 590

GBR (GI) / port: 9

Recept: 4717 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 9%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 281 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 75.0 gram 12%

Mjölk 2.5 dl 3%

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Salt 1.5 krm 0%

Strösocker 0.5 dl 4%

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Ägg 1.0 styck 1%

Vetemjöl 7.5 dl 34%

Ägg till pensling 1.0 styck 2%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 300.0 gram 29%

Mjölk 1.5 dl 2%

 

Tillbehör:

Mjölk 1.0 liter 13%

Kanelstång 1.0 styck Äts ej

Kardemummakapslar 5.0 styck Äts ej

 

Kockskolan:

Om semlor > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Deg: Smält smör och mjölk till fingervarmt. Lös jäst däri. Blanda med salt, socker, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta degen till en blank deg som släpper från kanterna i bunken. Täck bunken och låt den jäsa i 40 minuter.
  2. Bullar: Dela upp degen i bullar som rullas runda. Lägg på bakpappersklädd plåt. Täck över och låt jäsa i minst 30 minuter (till dubbel storlek).
  3. Förvärm ugnen på 225°C.
  4. Grädda: Sätt in bullarna i ugnen i 10 minuter.
  5. Garnering: Knäck ett ägg i en bunke. Tag ut bullarna. Pensla med uppvispat ägg. Låt svalna.
  6. Fyllning: Skär av toppen på bullarna. Tag ur en del av inkromet. Blanda med mandelmassa och mjölk. Klicka i fyllningen. Lägg på locket.
  7. Tillbehör: Värm mjölk med kanelstång och kardemumma som smaksättare av mjölken. Häll upp i djupa tallrikar. Lägg semmelbullarna i den varma mjölken.

Kockens kommentar

Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas.

Alternativ

Semla grundrecept

Hemlagad mandelmassa

Fler recept inom Semlor

Liknande recept som Hetvägg, semla i varm mjölk