Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hetvägg, semla i varm mjölk
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 210
Kcal / portion: 590
GBR (GI) / port: 9
Recept: 4717 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör normalsaltat 75.0 gram 12%
Mjölk 2.5 dl 3%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Salt 1.5 krm 0%
Strösocker 0.5 dl 4%
Kardemumma mald 1.0 tsk 0%
Ägg 1.0 styck 1%
Vetemjöl 7.5 dl 34%
Ägg till pensling 1.0 styck 2%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 300.0 gram 29%
Mjölk 1.5 dl 2%
Tillbehör:
Mjölk 1.0 liter 13%
Kanelstång 1.0 styck Äts ej
Kardemummakapslar 5.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om semlor > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Deg: Smält smör och mjölk till fingervarmt. Lös jäst däri. Blanda med salt, socker, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta degen till en blank deg som släpper från kanterna i bunken. Täck bunken och låt den jäsa i 40 minuter.
- Bullar: Dela upp degen i bullar som rullas runda. Lägg på bakpappersklädd plåt. Täck över och låt jäsa i minst 30 minuter (till dubbel storlek).
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Grädda: Sätt in bullarna i ugnen i 10 minuter.
- Garnering: Knäck ett ägg i en bunke. Tag ut bullarna. Pensla med uppvispat ägg. Låt svalna.
- Fyllning: Skär av toppen på bullarna. Tag ur en del av inkromet. Blanda med mandelmassa och mjölk. Klicka i fyllningen. Lägg på locket.
- Tillbehör: Värm mjölk med kanelstång och kardemumma som smaksättare av mjölken. Häll upp i djupa tallrikar. Lägg semmelbullarna i den varma mjölken.
Kockens kommentar
Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas.
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Hetvägg, semla i varm mjölk
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan