Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Små semlor
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 345
Kcal / portion: 262
GBR (GI) / port: 6
Recept: 3145 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 17%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 12%
Mjölk 1.5 dl 3%
Strösocker 0.5 dl 6%
Salt 1.0 krm 0%
Vetemjöl 0.5 liter 34%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 2%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 175.0 gram 26%
Mjölk 0%
Vispgrädde 1.5 dl 17%
Kockskolan:
Om semlor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek cirka 30 minuter.
- Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250°C.
- Garnering: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna vilket ger blank yta (ej nödvändigt).
- Grädda i ugnen 5-10 minuter.
- Ta ut och låt bullarna kallna på galler.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandelmassa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.
Kockens kommentar
Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Senare blev det tradition att äta dem varje tisdag under fastans sju veckor. I dag säljs de från strax efter jul fram till påsk. Små bullar gräddas kortare tid och i högre värme än större bullar.
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Små semlor
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan