Lägg till ingredienser

Antal små semlor: 12

Jäst färsk

25.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

1.5 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Salt

1.0 

krm

Vetemjöl

0.5 

liter

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

175.0 

gram

Mjölk

 

 

Vispgrädde

1.5 

dl

Florsocker till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 262

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3145 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 17%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 76 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Smör normalsaltat 50.0 gram 12%

Mjölk 1.5 dl 3%

Strösocker 0.5 dl 6%

Salt 1.0 krm 0%

Vetemjöl 0.5 liter 34%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 2%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 175.0 gram 26%

Mjölk 0%

Vispgrädde 1.5 dl 17%

Florsocker till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om semlor > Äts ej

Tillagning (1 tim 40 min )

  1. Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
  2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek cirka 30 minuter.
  3. Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 250°C. 
  5. Garnering: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna vilket ger blank yta (ej nödvändigt).
  6. Grädda i ugnen 5-10 minuter.
  7. Ta ut och låt bullarna kallna på galler.
  8. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.

Kockens kommentar

Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Senare blev det tradition att äta dem varje tisdag under fastans sju veckor. I dag säljs de från strax efter jul fram till påsk. Små bullar gräddas kortare tid och i högre värme än större bullar.

Alternativ

Hemlagad mandelmassa

Klassisk semla

Semla med choklad

Daimsemla

Semlor med frukt

Semlor med punschgrädde

Fler recept inom Semlor

Liknande recept som Små semlor