Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 355

Kcal / portion: 226

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3620 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 17%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 10%
Mjölk 1.5 dl 2%
Strösocker 0.5 dl 5%
Salt 1.0 krm 0%
Vetemjöl 0.5 liter 29%
Ägg till pensling 1.0 styck 2%
Fyllning:
Vispgrädde 1.5 dl 15%
Chokladsås färdig 4.0 msk 6%
Mörk choklad 200.0 gram 30%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
- Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i små portionsbitar. Forma bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
- Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
- Fyllning: Skär (helst kall) blockchoklad tunt med en vass kniv. Skär ut ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och fyll på med lite chokladspån. Vispa grädde och smaksätt med chokladsås. Lägg på grädde och strö över skuren choklad.
Kockens kommentar
Många äter semlor som en vanlig bulle till kaffet. Förr brukade man dock äta dem som mellanmål eller efterrätt i en djup tallrik med varm eller kokande mjölk (s.k. "hetvägg"), gärna spetsat med lite salt. I vissa delar av Sverige även med kanel pudrat över semlan.
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Mini chokladsemla
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan