Små kardemummasemlor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Små kardemummasemlor

Lägg till ingredienser

Antal små semlor: 12

Jäst färsk

25.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

1.5 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Salt

1.0 

krm

Vetemjöl

5.0 

dl

Kardemumma grovmald

1.0 

msk

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

175.0 

gram

Mjölk

3.0 

msk

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Vispgrädde

1.5 

dl

Florsocker till garnering

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 270

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3239 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 16%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 81 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Smör normalsaltat 50.0 gram 11%

Mjölk 1.5 dl 3%

Strösocker 0.5 dl 6%

Salt 1.0 krm 0%

Vetemjöl 5.0 dl 33%

Kardemumma grovmald 1.0 msk 1%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 175.0 gram 25%

Mjölk 3.0 msk 1%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 2%

Vispgrädde 1.5 dl 17%

Florsocker till garnering 1.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Om semlor > Äts ej

Tillagning (1 tim 40 min )

  1. Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
  2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  3. Forma: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar, Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 250°C. 
  5. Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna (ej nödvändigt).
  6. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut bullarna och låt kallna.
  7. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.

Kockens kommentar

Små bullar gräddas kortare tid och i högre värme än större bullar. Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Senare blev det tradition att äta dem varje tisdag under fastans sju veckor. I dag säljs de från strax efter jul fram till påsk. Läs mer > Om semlor.

Alternativ

Hemlagad mandelmassa

Klassisk semla

Fler recept inom Semlor

Liknande recept som Små kardemummasemlor