Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Små kardemummasemlor
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 335
Kcal / portion: 270
GBR (GI) / port: 6
Recept: 3239 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 16%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 11%
Mjölk 1.5 dl 3%
Strösocker 0.5 dl 6%
Salt 1.0 krm 0%
Vetemjöl 5.0 dl 33%
Kardemumma grovmald 1.0 msk 1%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 175.0 gram 25%
Mjölk 3.0 msk 1%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 2%
Vispgrädde 1.5 dl 17%
Florsocker till garnering 1.0 msk 2%
Kockskolan:
Om semlor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Forma: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar, Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250°C.
- Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna (ej nödvändigt).
- Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut bullarna och låt kallna.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandelmassa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.
Kockens kommentar
Små bullar gräddas kortare tid och i högre värme än större bullar. Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Senare blev det tradition att äta dem varje tisdag under fastans sju veckor. I dag säljs de från strax efter jul fram till påsk. Läs mer > Om semlor.
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Små kardemummasemlor
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan