Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 263

Kcal / portion: 326

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2604 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 14%
Mjölk 1.5 dl 3%
Strösocker 0.5 dl 7%
Salt 1.0 krm 0%
Vetemjöl 0.5 liter 41%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 2%
Fyllning:
Jordgubbssylt 1.0 dl 8%
Jordgubbar färska 16.0 styck 2%
Vispgrädde 1.5 dl 21%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
- Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Garnering: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
- Grädda i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och fyll varje bulle med 2-3 msk sylt. Vispa grädde. Skiva jordgubbar. Lägg på. Sikta florsocker över.
Kockens kommentar
I Sverige består semlor vanligen av en bulle fylld med mandelmassa. Men massan kan bytas ut mot någon sylt i stället, vilket är vanligt i Finland. I Finland säger man för övrigt fastlagsbulle och med semla menar man en vanlig råg- eller vetebulle.
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Semla med frukt
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan