Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 367

Kcal / portion: 475

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3799 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 19%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 10%
Mjölk 1.5 dl 2%
Strösocker 0.5 dl 5%
Salt 1.0 krm 0%
Vetemjöl 0.5 liter 28%
Ägg till pensling 1.0 styck 2%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 175.0 gram 21%
Mjölk 0%
Vispgrädde 1.5 dl 14%
Daim konfekt } 4.0 bitar 17%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).
- Bulle: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
- Grädda i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandelmassa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Mosa daim och blanda ner i grädden. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.
Kockens kommentar
Seden att äta semlor är från tiden då Sverige var ett katolskt land. På 1700-talet åt man bullen med varm mjölk ("hetvägg") och fylld med mandelmassa. Senare åt man den med varm mjölk, socker och kanel. Att tillsätta grädde blev vanligt först kring 1900.
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Daimsemla
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan