Lägg till ingredienser

Antal st: 10

Jäst färsk

25.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

1.5 

dl

Hermesetas strö }

0.5 

dl

Salt

1.0 

krm

Dinkel fullkornsmjöl

4.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Kardemumma grovmald

1.0 

msk

 

Fyllning:

 

GI-mandelmassa

175.0 

gram

Mjölk

 

 

Vispgrädde

1.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om GI-metoden >

 

 

Läs om GI-bluffen? >

 

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 341

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2779 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 19%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 82 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Smör normalsaltat 50.0 gram 13%

Mjölk 1.5 dl 3%

Hermesetas strö } 0.5 dl 1%

Salt 1.0 krm 0%

Dinkel fullkornsmjöl 4.0 dl 30%

Ägg 1.0 styck 2%

Kardemumma grovmald 1.0 msk 1%

 

Fyllning:

GI-mandelmassa 175.0 gram 29%

Mjölk 0%

Vispgrädde 1.5 dl 19%

 

Kockskolan:

Om GI-metoden > Äts ej

Läs om GI-bluffen? > Äts ej

Om semlor > Äts ej

Tillagning (2 tim 15 min )

  1. Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
  2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt Hermesetas, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, cirka 50 minuter.
  3. Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 50 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250°C. 
  5. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut bullarna och låt kallna.
  6. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta Hermesetas över.

Kockens kommentar

Inga semlor är bra ur viktsynpunkt. Låt dig inte luras av "GI-experter". Visst, man kan göra semlan mindre kaloririk, men den är alltid kaloririk. Vi har gjort denna GI-semlan av fullkornsdinkel och med syntetiskt sötningsmedel och lite mindre (-30%). Kalorimängden per 100 gram minskade med ~100 Kcal (-30%) och per portion med 200 Kcal (-50%). När GI-metoden fungerar ur viktsynpunkt är det i sak detsamma som "kalorimetoden", dvs. små portioner och/eller lågkalori­ingredienser. Läs mer > Om GI-metoden.

Alternativ Gi-semla inskickat av Pia S.
Byt ut mjölet mot 1,5-2 dl sojamjöl och 2-2,5 dl bakvetemjöl. Eftersom sojamjölet endast innehåller 17g kolhydrater/100g, medan vetemjölet innehåller 69g/100g så blir kolhydratinnehållet mycket lägre och proteininnehållet högre. Dock en marginell förbättring.

Alternativ

GI-mandelmassa

Klassisk semla

Fler recept inom Semlor

Liknande recept som GI-semla