Marsipan färdig

Fotograf/bild: Camille Allen (klicka för att se fler marsipanbebisar)

Marsipan färdig

(marsipan, figurmarsipan, Om marsipan, så färgas marsipan, så mjukgörs hård marsipan)

Engelsk översättning marzipan

Fransk översättning massepain

Italiensk översättning mazapane

Tysk översättning Marzipan

Spansk översättning mazapán

Marsipan består viktmässigt till cirka 2/3-delar av florsocker och till 1/3-del av finmald sötmandel (jämför > Mandelmassa = 1 del socker, 1 del mandel). Brukar också innehålla glukossirap som bindemedel. Marsipan är mer lättarbetad än mandelmassa och används mest dekorationer och figurer. Marsipan färg- och smaksätts på olika sätt till exempel med bittermandel, likör, citron eller rosenvatten.  Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Färdig marsipan i olika färger finns att köpa i handeln, vanligtvis i förpackning à 400 gram. Figurmarsipan kallas marsipan som konditorn använder sig av. Innehåller 40% mandel, vilket ger mer smak.

Historia: Marsipan (namnet från italienskans marzapane = "ask med sötsaker") framställdes redan under antiken, men då blandad med honung i stället för socker. Marsipan av nutida modell är känd från 900-talets Persien och anses ha introducerats i Europa under korstågstiden. I Sverige omtalas marsipan tidigast i biskop Brasks hushållsbok från 1520-talet. Under 1800-talet blev Lübeck och Königsberg internationellt kända för sin förnämliga marsipankonfekt.

Förvaring: Marsipan har mycket lång hållbarhet. Förvaras bäst i sin förpackning eller tättslutande plastpåse i kylskåp.

Så mjukgörs marsipan: Om massan blivit torr och hård kan den mjukas upp genom att stoppa den i dubbel plastpåse som läggs i en skål med varmt vatten, varefter den knådas mjuk och med några droppar vatten om så behövs. En klibbig marsipan knådas samman med lite stärkelsemjöl och florsocker.

Hälsa: Marsipan är mycket kaloririkt, cirka 445 Kcal/100g. Sockerhalten är hög och ohälsosamt på liknande sätt som socker och andra sötsaker. Fetthalt cirka 17%. Mandel har låg halt av mättat fett (~5%) och hög andel enkelomättat (~34%) och fleromättat fett (~11%), vilket anses hälsosamt.


SÅ FÄRGAS MARSIPAN

I handeln förekommer färgad marsipan, men utbudet brukar inte vara så stort. Hemlagad och färdig marsipan kan färgas med sockerkulörer (läs mer > Sockerkulör) eller annat godkänt färgämne (läs mer > Färgtillsatser). Sockerkulörer är ett starkt färgämne så några droppar brukar räcka. Akta kläder och annat, får man det på fingrarna sitter det kvar en dag eller två. Tillreder man marsipanen själv använder man färgämnet vid beredningen. Med färdiglagad gör man på följande sätt.

  • Färg: Ställ upp en skål för varje färg. Häll i 2 teskedar vatten och 1 krm sockerkulör (se recept > Marsipanfrukt). Används koncentrerad färg kan man använda tandpetare för att inte överdosera. 
  • Börja med att knåda den mängd marsipan som behövs till varje färg.
  • Tillsätt utspädd färgämne cirka 1 droppe per 10 gram marsipan.
  • Vik in degen över färgen för att slippa få den på fingrarna.
  • Knåda: Vrid marsipanen till en lång korv. Vik den dubbel och knåda degen tills färgen fördelat sig jämnt i massan. Knådar man eller kavlar ut degen på bakbord gör man det på ett lager flor- eller strösocker för att inte fastna.

SÅ ANVÄNDS MARSIPAN

Marsipan används till bakverk och konfekt, ofta formad till figurer och chokladdoppade. Till påsk är marsipan­godis tradition. Till sin hjälp fiss specialverktyg för att forma marsipanen (läs mer > Modellverktyg till bak). Den välkända princesstårtan är klassiskt överdragen med grön marsipan och dekorerad med en röd marsipanros, men andra färger kan förekomma. Inom kondotorinäringen används extra fin marsipan. Städer som Lübeck och Königsberg i Tyskland är internationellt kända för sin förnämliga marsipankonfekt, vilket de också fortfarande är. Likaså Toledo i Spanien och Salzburg i Österrike med sina Mozartkulor. Läs mer > Marsipankonfektyr.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01

Läs mer

Mandelmassa färdig

Sötmandel

Färgtillsatser

E150a Sockerkulör

Modelleringsvertyg till bak

Film: Marsipanfigurer

Film: Marsipandjur

Marzipan fruit

Så formas en marsipanros

Film: Marsipanrosor med gröna blad

Recept med Marsipan färdig

Det finns 22 recept med Marsipan färdig