Mozartkulor, Mozartkugeln, Mozart bonbons

Foto: Café-Conditorie Fürst

Mozartkulor, Mozartkugeln, Mozart bonbons

Lägg till ingredienser

antal st: 20

Mörk choklad

100.0 

gram

Marsipan färdig }

200.0 

gram

Om nougat >

100.0 

gram

Grillspett av trä

20.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så smälts choklad >

 

 

Så tempereras choklad >

 

 

Om nougat >

 

 

Om chokladpraliner >

 

 

Om marsipankonfektyr >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 494

Kcal / portion: 99

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1976 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 24%

Kolhydrater: 62%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 20 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 100.0 gram 27%

Marsipan färdig } 200.0 gram 43%

Om nougat > 100.0 gram 28%

Grillspett av trä 20.0 styck Äts ej

 

Kockskolan:

Så smälts choklad > Äts ej

Så tempereras choklad > Äts ej

Om nougat > Äts ej

Om chokladpraliner > Äts ej

Om marsipankonfektyr > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Forma: Dela marsipan och nougat i lika många delar som önskat antal kulor. Rulla bitarna till kulor.
  2. Platta ut marsipanen och lägg en kula nougat i mitten och omslut den med marsipanen. Rulla till en jämn boll.
  3. Chokladhölje: Hacka choklad och smält den försiktigt (läs mer > Så smälts choklad). Låt svalna. Önskas hård och blank hölje "tempereras" chokladen. Se dito recept via länk nedan. Läs mer > Så tempereras choklad.
  4. Sätt kulorna på grillspett. Doppa dem i chokladen. Sätt pinnarna i ett glas för att stelna i två timmar eller mer.

Kockens kommentar

Temperering innebär att smälta choklad och sedan bearbeta den under avsvalning så att resultatet blir hårt och blankt igen när chokladen åter stelnar. Det finns två metoder, dels tablering, det vill säga bearbetning på marmorbord eller diskbänk, dels IMP-metoden som innebär att varm smält choklad blandas med kall choklad. Läs mer > Så tempereras choklad.

Mozartkulor skapades av Paul Fürst (1856–1941), konditor i Salzburg, Österrike. Efter flera års experimenterande lyckades han skapa helt runda kulor fyllda med marsipan av pistage- och sötmandel med en kärna av nougat som doppas i choklad. Han lanserade kulorna som Mozart Bonbons år 1890 som en hyllning till Wolfgang Amadeus Mozart inför jubiléet av kompositörens 100-årsdag efter sin död. Originalet tillverkas fortfarande i bageriet i Salzburg (blå kula ovan). År 1905 erhöll Fürst en guldmedalj för sin skapelse på Parisutställningen. Klicka på "Café-Conditorie Fürst" under bilden för att komma till hemsidan. Det finns många kopior av originalet (till exempel den kulan ovan nertill).

Fler recept inom Marsipan

Liknande recept som Mozartkulor, Mozartkugeln, Mozart bonbons