Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 494
 
    
                Kcal / portion: 99
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 1976 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 24%
Kolhydrater: 62%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Mörk choklad 100.0 gram 27%
Marsipan färdig } 200.0 gram 43%
Om nougat > 100.0 gram 28%
Grillspett av trä 20.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Så tempereras choklad > Äts ej
Om nougat > Äts ej
Om chokladpraliner > Äts ej
Om marsipankonfektyr > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Forma: Dela marsipan och nougat i lika många delar som önskat antal kulor. Rulla bitarna till kulor.
- Platta ut marsipanen och lägg en kula nougat i mitten och omslut den med marsipanen. Rulla till en jämn boll.
- Chokladhölje: Hacka choklad och smält den försiktigt (läs mer > Så smälts choklad). Låt svalna. Önskas hård och blank hölje "tempereras" chokladen. Se dito recept via länk nedan. Läs mer > Så tempereras choklad.
- Sätt kulorna på grillspett. Doppa dem i chokladen. Sätt pinnarna i ett glas för att stelna i två timmar eller mer.
Kockens kommentar
Temperering innebär att smälta choklad och sedan bearbeta den under avsvalning så att resultatet blir hårt och blankt igen när chokladen åter stelnar. Det finns två metoder, dels tablering, det vill säga bearbetning på marmorbord eller diskbänk, dels IMP-metoden som innebär att varm smält choklad blandas med kall choklad. Läs mer > Så tempereras choklad.Mozartkulor skapades av Paul Fürst (1856–1941), konditor i Salzburg, Österrike. Efter flera års experimenterande lyckades han skapa helt runda kulor fyllda med marsipan av pistage- och sötmandel med en kärna av nougat som doppas i choklad. Han lanserade kulorna som Mozart Bonbons år 1890 som en hyllning till Wolfgang Amadeus Mozart inför jubiléet av kompositörens 100-årsdag efter sin död. Originalet tillverkas fortfarande i bageriet i Salzburg (blå kula ovan). År 1905 erhöll Fürst en guldmedalj för sin skapelse på Parisutställningen. Klicka på "Café-Conditorie Fürst" under bilden för att komma till hemsidan. Det finns många kopior av originalet (till exempel den kulan ovan nertill).
Fler recept inom Marsipan
Liknande recept som Mozartkulor, Mozartkugeln, Mozart bonbons
- 
                
                    Hemlagad marsipan, marsipanrosTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan 
- 
                
                    Forma marsipanrosorTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    MarsipanfruktSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Choklad och marsipanfigurerTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Marsipanspöket LabanTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Nybergs Konditori 
- 
                
                    Liten marsipangrisSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Stor marsipangrisTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Snögubbe i marsipanSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    PåskmarsipanTid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    JulmarsipanTid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              