Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 458

GBR (GI) / port: 7
Recept: 5494 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 5%
Strösocker 2.0 dl 14%
Vetemjöl 1.0 dl 4%
Potatismjöl 1.0 dl 5%
Bakpulver 2.0 tsk 0%
Ströbröd 0%
Fyllning:
Mjölk 2.0 dl 2%
Äggula 2.0 styck 2%
Potatismjöl 1.5 msk 1%
Strösocker 1.0 msk 1%
Vaniljsocker 2.0 tsk 0%
Vispgrädde 4.0 dl 26%
Garnering:
Marsipan färdig } 500.0 gram 39%
Pudersocker 0%
Kockskolan:
Prinsessornas kokbok > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Om marsipan > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "prinsesstårta" under bilden.
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en rund form (cirka 22 cm bred).
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Häll i formen. Placera på galler i ugnens nedre del. Grädda i cirka 40 minuter. Låt svalna.
- Fyllning: Blanda mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en liten kastrull. Låt sjuda (ej koka) på svag värme under vispning, tills krämen tjocknat. Låt svalna, vispa runt någon gång. Smaksätt med vaniljsocker. Vispa grädden tjock och blanda i krämen.
- Tårta steg 1: Skär tårtbottnen i tre lager. Lägg en skiva underst, därpå lite kräm, ny botten och kräm (extra mycket i mitten så att tårtan blir bullig) och överst en botten. Bred ut kräm runt om hela tårtan. Ställ tårtan svalt.
- Marsipan: Tillred grön och röd marsipan. Arbeta samman mandelmassa, florsocker, glukos och hushållsfärg till smidig massa. Färga. Använd potatismjöl till arbetsytan. Tillverka ev. röd ros enligt separat recept.
- Tårta steg 2: Kavla ut grön mandelmassa mellan plastfolie så att den blir tillräckligt stor (ca 30 cm) för att täcka tårtan. Lägg över tårtan och arbeta ut vecken på marsipanen till slät yta (se film, klicka på prinsesstårta under bilden). Skär rent runt tårtan.
- Garnera tårtan med pudersocker i ett såll som skakas över. Sätt på marsipanros (se separat recept via länk nedan).
Kockens kommentar
Med potatismjöl i fyllningen bör tårtan ätas nygjord. Med majsstärkelse kan fyllningen göras en dag i förväg. Marsipan bör läggas på samma dag som tårtan serveras. Förvaring i kylskåp eller fryst tårta ger en lätt fuktig marsipan.
Historia: Denna tårta kallades "Grön tårta" i Prinsessornas nya kokbok, men döptes senare om till prinsesstårta eftersom prinsessorna tyckte särskilt om denna tårta. Dessförinnan fanns det andra bakverk som kallades prinsesstårta eller prinsessbakelse. En variant av tårtan med sylt i fyllningen kallas operatårta (läs mer > Prinsessornas kokbok).
Passar till
Fler recept inom Gräddtårtor
Liknande recept som Prinsesstårta
-
Prinsesstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Halloweentårta, orange prinsesstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Nybergs Konditori
-
Daimtårta med marängbotten
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pavlova, marängtårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Jordgubbstårta
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spindelgräddtårta med sockerkaksbotten
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta med kaffe- och chokladsmak
Tid: 45 min (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel bärtårta
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gräddtårta med bär och nötkrokant
Svårighet: Medel, Receptgivare: