Lägg till ingredienser

Ant. bitar (12/tårta): 12

Ägg

4.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

dl

Potatismjöl

1.0 

dl

Bakpulver

2.0 

tsk

Ströbröd

 

 

 

Fyllning:

 

Mjölk

2.0 

dl

Äggula

2.0 

styck

Potatismjöl

1.5 

msk

Strösocker

1.0 

msk

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Vispgrädde

4.0 

dl

 

Garnering:

 

Marsipan färdig }

500.0 

gram

Pudersocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Prinsessornas kokbok >

 

 

Om tårtor >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Om marsipan >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 458

GBR (GI) / port: 7

Recept: 5494 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 137 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 5%

Strösocker 2.0 dl 14%

Vetemjöl 1.0 dl 4%

Potatismjöl 1.0 dl 5%

Bakpulver 2.0 tsk 0%

Ströbröd 0%

 

Fyllning:

Mjölk 2.0 dl 2%

Äggula 2.0 styck 2%

Potatismjöl 1.5 msk 1%

Strösocker 1.0 msk 1%

Vaniljsocker 2.0 tsk 0%

Vispgrädde 4.0 dl 26%

 

Garnering:

Marsipan färdig } 500.0 gram 39%

Pudersocker 0%

 

Kockskolan:

Prinsessornas kokbok > Äts ej

Om tårtor > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Om marsipan > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "prinsesstårta" under bilden.

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°C.  Smöra och bröa en rund form (cirka 22 cm bred).
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Häll i formen. Placera på galler i ugnens nedre del. Grädda i cirka 40 minuter. Låt svalna.
  3. Fyllning: Blanda mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en liten kastrull. Låt sjuda (ej koka) på svag värme under vispning, tills krämen tjocknat. Låt svalna, vispa runt någon gång. Smaksätt med vaniljsocker. Vispa grädden tjock och blanda i krämen.
  4. Tårta steg 1: Skär tårtbottnen i tre lager. Lägg en skiva underst, därpå lite kräm, ny botten och kräm (extra mycket i mitten så att tårtan blir bullig) och överst  en botten. Bred ut kräm runt om hela tårtan. Ställ tårtan svalt.
  5. Marsipan: Tillred grön och röd marsipan. Arbeta samman mandelmassa, florsocker, glukos och hushållsfärg till smidig massa. Färga. Använd potatismjöl till arbetsytan. Tillverka ev. röd ros enligt separat recept.
  6. Tårta steg 2: Kavla ut grön mandelmassa mellan plastfolie så att den blir tillräckligt stor (ca 30 cm) för att täcka tårtan. Lägg över tårtan och arbeta ut vecken på marsipanen till slät yta (se film, klicka på prinsesstårta under bilden). Skär rent runt tårtan.
  7. Garnera tårtan med pudersocker i ett såll som skakas över. Sätt på marsipanros (se separat recept via länk nedan).

Kockens kommentar

Med potatismjöl i fyllningen bör tårtan ätas nygjord. Med majsstärkelse kan fyllningen göras en dag i förväg. Marsipan bör läggas på samma dag som tårtan serveras. Förvaring i kylskåp eller fryst tårta ger en lätt fuktig marsipan.

Historia: Denna tårta kallades "Grön tårta" i Prinsessornas nya kokbok, men döptes senare om till prinsesstårta eftersom prinsessorna tyckte särskilt om denna tårta. Dessförinnan fanns det andra bakverk som kallades prinsesstårta eller prinsessbakelse. En variant av tårtan med sylt i fyllningen kallas operatårta (läs mer > Prinsessornas kokbok).

Passar till

Hemlagad marsipan, ros

Fler recept inom Gräddtårtor

Liknande recept som Prinsesstårta