Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 303

GBR (GI) / port: 14
Recept: 2426 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 9%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggvita 6.0 styck 4%
Strösocker 4.0 dl 63%
Vitvinsvinäger 2.0 tsk 0%
Maizena ljus 1.0 msk 1%
Fyllning:
Vispgrädde 2.0 dl 30%
Vanillinsocker 1.0 tsk 0%
Frukt eller bär 2.0 dl 2%
Kockskolan:
Om tårtor > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (2 tim )
- Använd väl diskad, sköljd och torkad bunke, även visp av rostfritt stål (se > Så tillagas maränger). Man kan vispa för hand eller med maskin.
- Sätt ugnen på 150°C. Rita en cirkel på bakplåtspapper. Använd till exempel en tallrik som mall. Lägg pappret på en ugnsplåt.
- Knäck ett ägg i taget och dela vitan i en torr ren kopp eller glas och äggulan i ett annat glas. Det får absolut inte följa med minsta droppe äggula. Häll över vitan till bunken.
- Tillsätt vitvinsvinäger eller citronjuice. Vispa samman tills det börjar skumma.
- Tillsätt 1/4-del av sockret och vispa långsamt tills ett fastare skum har börjat byggas upp. Tillsätt ytterligare 1/4-del av sockret och vispa kraftigt tills ett styvt skum bildats. Tillsätt slutligen resten av sockret och majsstärkelse. Vispa kraftfullt i ytterligare ett par minuter, men övervispa inte. Läs mer > Så tillagas maräng.
- Sprid med en slickepott ut smeten på bakplåtspappret så att det bildar en ring med höga kanter och en tunn botten i mitten.
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sätt sedan ner temperaturen till 100°C och grädda vidare i cirka 1 timmar. Marängen är färdig när de känns torra och lätt lossar från pappret. Låt stå kvar på eftervärme eller ta ut marängen för att svalna. Lägg över på serveringsfat.
- Vispa grädden pösig. Smaksätt gärna med lite vaniljpulver eller efter egen smak.
- Fyll insidan av marängtårtan med vispad grädde. Dekorera med frukt och/eller bär.
Kockens kommentar
Pavlova är en klassisk marängtårta uppkallats efter prima ballerinan Anna Pavlova (1881–1931) från Mariinskijteatern i Sankt Peterburg, Ryssland. Tårtan skapades till hennes ära under en turné i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Det är dock oklart i vilket land den skapades. I Australien påstår man att upphovsmannen är Herbert (Bert) Sachse 1935 på hotel Esplanade i Perth. Samtidigt påstås att det första Pavlovareceptet är från 1928 i Nya Zeeland. Av denna anledning är det också svårt att veta originalreceptets sammansättning, men det skall i vart fall bestå av ett maränghölje som i mitten fylls med vispgrädde och toppas med frukt och bär. Det är en klassiker i båda länderna och en tårta som gjort sig känd även i andra delar av världen. Se film Pavlova på sida > Om tårtor.
Alternativ
Fler recept inom Gräddtårtor
Liknande recept som Pavlova, marängtårta
-
Prinsesstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Halloweentårta, orange prinsesstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Nybergs Konditori
-
Daimtårta med marängbotten
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pavlova, marängtårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Jordgubbstårta
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spindelgräddtårta med sockerkaksbotten
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta med kaffe- och chokladsmak
Tid: 45 min (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel bärtårta
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gräddtårta med bär och nötkrokant
Svårighet: Medel, Receptgivare: