Pavlova, marängtårta

Foto: Anna, Kunskapskokboken

Pavlova, marängtårta

Lägg till ingredienser

Antal bitar (8/tårta): 8

Äggvita

6.0 

styck

Strösocker

4.0 

dl

Vitvinsvinäger

2.0 

tsk

el. citronjuice

 

 

Maizena ljus

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Vanillinsocker

1.0 

tsk

Frukt eller bär

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas maränger >

 

 

Om tårtor >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 303

GBR (GI) / port: 14

Recept: 2426 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 9%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 109 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggvita 6.0 styck 4%

Strösocker 4.0 dl 63%

Vitvinsvinäger 2.0 tsk 0%

el. citronjuice %

Maizena ljus 1.0 msk 1%

Bakplåtspapper %

 

Fyllning:

Vispgrädde 2.0 dl 30%

Vanillinsocker 1.0 tsk 0%

Frukt eller bär 2.0 dl 2%

 

Kockskolan:

Så lagas maränger > %

Om tårtor > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Använd väl diskad, sköljd och torkad bunke, även visp av rostfritt stål (se > Så tillagas maränger). Man kan vispa för hand eller med maskin.
  2. Sätt ugnen på 150°C. Rita en cirkel på bakplåts­papper. Använd till exempel en tallrik som mall. Lägg pappret på en ugnsplåt.
  3. Knäck ett ägg i taget och dela vitan i en torr ren kopp eller glas och äggulan i ett annat glas. Det får absolut inte följa med minsta droppe äggula. Häll över vitan till bunken.  
  4. Tillsätt vitvinsvinäger eller citronjuice. Vispa samman tills det börjar skumma.
  5. Tillsätt 1/4-del av sockret och vispa långsamt tills ett fastare skum har börjat byggas upp. Tillsätt ytterligare 1/4-del av sockret och vispa kraftigt tills ett styvt skum bildats. Tillsätt slutligen resten av sockret och majsstärkelse. Vispa kraftfullt i ytterligare ett par minuter, men övervispa inte. Läs mer > Så tillagas maräng.
  6. Sprid med en slickepott ut smeten på bakplåtspappret så att det bildar en ring med höga kanter och en tunn botten i mitten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sätt sedan ner temperaturen till 100°C och grädda vidare i cirka 1 timmar. Marängen är färdig när de känns torra och lätt lossar från pappret. Låt stå kvar på eftervärme eller ta ut marängen för att svalna. Lägg över på serveringsfat.
  8. Vispa grädden pösig. Smaksätt gärna med lite vaniljpulver eller efter egen smak.
  9. Fyll insidan av marängtårtan med vispad grädde. Dekorera med frukt och/eller bär.

Kockens kommentar

Pavlova är en klassisk marängtårta uppkallats efter prima ballerinan Anna Pavlova (1881–1931) från Mariinskij­teatern i Sankt Peterburg, Ryssland. Tårtan skapades till hennes ära under en turné i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Det är dock oklart i vilket land den skapades. I Australien påstår man att upphovs­mannen är Herbert (Bert) Sachse 1935 på hotel Esplanade i Perth. Samtidigt påstås att det första Pavlovareceptet är från 1928 i Nya Zeeland. Av denna anledning är det också svårt att veta originalreceptets sammansättning, men det skall i vart fall bestå av ett maränghölje som i mitten fylls med vispgrädde och toppas med frukt och bär. Det är en klassiker i båda länderna och en tårta som gjort sig känd även i andra delar av världen. Se film Pavlova på sida > Om tårtor.

Alternativ

Daimtårta

Fler recept inom Gräddtårtor

Liknande recept som Pavlova, marängtårta