
Gräddtårta med bär och nötkrokant
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 5455

GBR (GI) / port: 39
Recept: 5455 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tårtbotten:
Ägg 5.0 styck 6%
Vetemjöl 1.0 dl 4%
Potatismjöl 1.0 dl 5%
Strösocker 2.0 dl 14%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Hög springform (24+ cm) Äts ej
Alternativ:
Tårtbotten färdig 3.0 styck Äts ej
Fyllning:
Vispgrädde 2.0 dl 13%
Hallonsylt 1.0 dl 4%
Bakpulver 1.0 krm 0%
Vaniljkräm färdig 6.0 dl 23%
Garnering:
Vispgrädde 4.0 dl 26%
Bär av olika slag 350.0 gram 3%
Hallonsaft 1.5 dl 1%
Gelatinblad 3.0 styck 0%
Krokant 50.0 gram %
Tillagning
Tårtbotten (alternativt färdig sockerkaksbotten):
- Sätt ugnen på 175 grader i god tid.
- Smöra en ringform eller klä in den med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten.
- Blanda mjöl väl med bakpulver och vaniljsocker.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen. Häll upp smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ung cirka 40 minuter. Kontrollera med trästicka (som skall vara torr) att den är klar.
- Låt svalna och dela sedan i 3 delar.
Fyllning:
- Grädde: Vispa grädde och bakpulver tills grädden är ordentligt fast. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden lite fastare utan att det blir smör. Rör ner hallonsylten.
- Utan färdig vaniljkräm: Tillred egen vaniljkräm eller blanda pulver med mjölk. Se kommentar.
Garnering:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Värm upp saften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i saften. Rör tills de är helt upplösta. Ställ åt sidan för att svalna.
- Vispa grädde tills fast.
Tårta:
- Dela den avsvalnade tårtbottnen i tre delar. Fyll ett lager med hallonkräm och nästa lager med vaniljkräm.
- Garnera tårtan runt om med vispad grädde. Spara lite som du spritsar till en krans uppe på tårtan. Garnera med krokant.
- Häll bären ovanpå tårtan och tryck fast nötkrokant runt om tårtan.
- När gelen börjar bli lite trögflytande så häller du den över bären och ställer sedan in tårtan i kylen tills gelén har stelnat.
- Ta fram tårtan minst en halvtimme innan servering.
Kockens kommentar
Krokant är smulad hård nougat, det vill säga smulad knäck som innehåller mandel eller nötter. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Vaniljkräm med pulver: Vispa vaniljpulver med mjölk i 3 minuter med elvisp. Låt sen vaniljkrämen vila i kylen 20 minuter innan användning.
Krokant är smulad hård nougat, det vill säga smulad knäck som innehåller mandel eller nötter. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Vaniljkräm med pulver: Vispa vaniljpulver med mjölk i 3 minuter med elvisp. Låt sen vaniljkrämen vila i kylen 20 minuter innan användning.
Passar till
Fler recept inom Gräddtårtor
Liknande recept som Gräddtårta med bär och nötkrokant
-
Prinsesstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Halloweentårta, orange prinsesstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Nybergs Konditori
-
Daimtårta med marängbotten
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pavlova, marängtårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Jordgubbstårta
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spindelgräddtårta med sockerkaksbotten
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta med kaffe- och chokladsmak
Tid: 45 min (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel bärtårta
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gräddtårta med bär och nötkrokant
Svårighet: Medel, Receptgivare: