För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Ylva Lindgren, vinochmatguiden & Rammefors Konditori

Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen

Lägg till ingredienser

Antal bakelser: 16

Tårtbotten:

 

Mandelmassa färdig

250.0 

gram

Smör rumsvarmt

125.0 

gram

Ägg

2.0 

st stora

Mandelmjöl

0.5 

dl

Mörmått, formkaksform

16.0 

styck

 

Fyllning:

 

Vaniljkräm färdig

2.0 

dl

Vispgrädde

2.0 

dl

 

Garnering:

 

Jordgubbar

16.0 

styck

Mandelspån

50.0 

gram

Citronmeliss färsk

2.0 

stjälkar

Florsocker

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så vispas grädde >

 

 

Om bakelser >

 

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 358

Kcal / portion: 247

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3947 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 27%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 69 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Mandelmassa färdig 250.0 gram 29%

Smör rumsvarmt 125.0 gram 23%

Ägg 2.0 st stora 5%

Mandelmjöl 0.5 dl 3%

Mörmått, formkaksform 16.0 styck %

 

Fyllning:

Vaniljkräm färdig 2.0 dl 10%

Vispgrädde 2.0 dl 18%

 

Garnering:

Jordgubbar 16.0 styck 1%

Mandelspån 50.0 gram 8%

Citronmeliss färsk 2.0 stjälkar 0%

Florsocker 2.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Så vispas grädde > Äts ej

Om bakelser > Äts ej

Om formkakor > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Förvärm ugnen på 175°C.
  2. Formkaka: Riv (kall) mandelmassa. Blanda med mjukt smör lite i taget. Vänd sist ner mandelmjöl så att massan går ihop. Degen skall inte överarbetas (läs mer > Om formkakor).
  3. Fetta in mörmått (formar). Fördela ut smeten i formarna med fingrarna. Fyll till 2/3-del. Ställ formarna på ugnsgaller.
  4. Grädda mitt i ugnen tills gyllene, cirka 15 min. Låt svalna innan de lossas.
  5. Fyllning: Vispa grädden fast (läs mer > Så vispas grädde). Fördela vaniljkräm först, sedan grädde på bottnarna.
  6. Rosta mandelflarn i torr stekpanna på medel värme tills de fått lite färg.
  7. Garnera: Dekorera med halverad jordgubbar, rostad mandel och citronmelissblad. Sikta florsocker över.

Kockens kommentar

Svenska flaggans dag blev nationaldag 1983. Året därpå utlyste Arla en tävling för att skapa Sverige­kakan. Det vinnande bidraget är en boll som består av en sockerkaksbotten, vaniljkräm, kolakräm, kolagrädde och vit choklad. God, men kakan vann inte folket nationella tycke. Kan avnjutas på Rammefors konditori och café. 1994 utlyste Fruktrådet en tävling för unga konditorer. Vinnare blev Helena Bergmark på Café Gateau i Stockholm, vilket redovisas här. Läs mer > Om bakelser.
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Bakelser

Liknande recept som Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen