Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 358

Kcal / portion: 247

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3947 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 27%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Tårtbotten:
Mandelmassa färdig 250.0 gram 29%
Smör rumsvarmt 125.0 gram 23%
Ägg 2.0 st stora 4%
Mandelmjöl 0.5 dl 3%
Mörmått, formkaksform 16.0 styck %
Fyllning:
Vaniljkräm färdig 2.0 dl 10%
Vispgrädde 2.0 dl 18%
Garnering:
Jordgubbar 16.0 styck 1%
Mandelspån 50.0 gram 8%
Citronmeliss färsk 2.0 stjälkar 0%
Florsocker 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Så vispas grädde > Äts ej
Om bakelser > Äts ej
Om formkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Formkaka: Riv (kall) mandelmassa. Blanda med mjukt smör lite i taget. Vänd sist ner mandelmjöl så att massan går ihop. Degen skall inte överarbetas (läs mer > Om formkakor).
- Fetta in mörmått (formar). Fördela ut smeten i formarna med fingrarna. Fyll till 2/3-del. Ställ formarna på ugnsgaller.
- Grädda mitt i ugnen tills gyllene, cirka 15 min. Låt svalna innan de lossas.
- Fyllning: Vispa grädden fast (läs mer > Så vispas grädde). Fördela vaniljkräm först, sedan grädde på bottnarna.
- Rosta mandelflarn i torr stekpanna på medel värme tills de fått lite färg.
- Garnera: Dekorera med halverad jordgubbar, rostad mandel och citronmelissblad. Sikta florsocker över.
Kockens kommentar
Svenska flaggans dag blev nationaldag 1983. Året därpå utlyste Arla en tävling för att skapa Sverigekakan. Det vinnande bidraget är en boll som består av en sockerkaksbotten, vaniljkräm, kolakräm, kolagrädde och vit choklad. God, men kakan vann inte folket nationella tycke. Kan avnjutas på Rammefors konditori och café. 1994 utlyste Fruktrådet en tävling för unga konditorer. Vinnare blev Helena Bergmark på Café Gateau i Stockholm, vilket redovisas här. Läs mer > Om bakelser.Fler recept inom Bakelser
Liknande recept som Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen
-
Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små prinsessor med choklad och kesella
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Biskvi, chokladbiskvier
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Punschrulle, dammsugare, filmrulle, trådrulle
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelkrokar, mandelbågar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kransekage, kransekake, dansk-norsk mandelmassekaka och högtidstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladtartelette
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rabarbertartelette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan