
Foto: Film: Easy Turkish Recipes, baklava
Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 389

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 5
Recept: 6162 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 19%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Filodeg färdig 500.0 gram 23%
Pistaschnötskärnor 150.0 gram 15%
Smör 130.0 gram 15%
Matolja 1.2 dl 15%
Stor ugnsform > Äts ej
Sås:
Vatten 3.5 dl 0%
Strösocker 5.0 dl 31%
Citronjuice 3.0 tsk 0%
Kockskolan:
Om filodeg > Äts ej
Mortel > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
Se film, klicka på "Easy Turkish" under bilden ovan.
- Förvärm ugnen på 180°C. Skala och krossa nötter i mortel.
- Sockerlag: Häll vatten i en kastrull. Tillsätt socker. Rör om. Låt koka upp, stäng av värmen och tillsätt citronjuice.
- Matfett: Smält smör i kastrull. Tillsätt matolja. Stäng av värmen och låt stå.
- Skär till filodegen passande till formen.
- Montering (i form 25x35 cm): Fetta in botten med matfett. Lägg i 2 ark filodeg. Fetta in ovansidan. Gör samma sak 5 gånger till (6x2 = 12 lager filodeg). Fetta inte in sista lagret. Fördela nötkrosset jämt över ytan (spar lite till garnering). Lägg på resten av filodegen.
- Skär bakverket med vass kniv i små rektanglar (6x6 rader = 36 bitar). Häll på resten av smöret. Jämna ut med pensel.
- Grädda: Sätt in i ugn 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna något. Häll över sockerlag. Lägg upp på serveringsfat. Garnera med nötter.
Kockens kommentar
Baklava är en sockerbomb från det kejserliga Osmanska köket. Ursprungligen honungsindräkt i stället för sockerlag. Filodeg har också sitt ursprung från Västasien. Läs mer > Om filodeg.Fler recept inom Bakelser
Liknande recept som Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
-
Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små prinsessor med choklad och kesella
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Biskvi, chokladbiskvier
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Punschrulle, dammsugare, filmrulle, trådrulle
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelkrokar, mandelbågar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kransekage, kransekake, dansk-norsk mandelmassekaka och högtidstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladtartelette
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rabarbertartelette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan