Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås

Foto: Film: Easy Turkish Recipes, baklava

Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås

Lägg till ingredienser

Portioner: 36

Filodeg färdig

500.0 

gram

Pistaschnötskärnor

150.0 

gram

Smör

130.0 

gram

Matolja

1.2 

dl

Stor ugnsform >

 

 

 

Sås:

 

Vatten

3.5 

dl

Strösocker

5.0 

dl

Citronjuice

3.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om filodeg >

 

 

Mortel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 389

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 5

Recept: 6162 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 19%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 44 gram)

Ingredienser

Visa:

Filodeg färdig 500.0 gram 23%

Pistaschnötskärnor 150.0 gram 15%

Smör 130.0 gram 15%

Matolja 1.2 dl 15%

Stor ugnsform > Äts ej

 

Sås:

Vatten 3.5 dl 0%

Strösocker 5.0 dl 31%

Citronjuice 3.0 tsk 0%

 

Kockskolan:

Om filodeg > Äts ej

Mortel > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

Se film, klicka på "Easy Turkish" under bilden ovan.

  1. Förvärm ugnen på 180°C. Skala och krossa nötter i mortel.
  2. Sockerlag: Häll vatten i en kastrull. Tillsätt socker. Rör om. Låt koka upp, stäng av värmen och tillsätt citronjuice.
  3. Matfett: Smält smör i kastrull. Tillsätt matolja. Stäng av värmen och låt stå.
  4. Skär till filodegen passande till formen.
  5. Montering (i form 25x35 cm): Fetta in botten med matfett. Lägg i 2 ark filodeg. Fetta in ovansidan. Gör samma sak 5 gånger till (6x2 = 12 lager filodeg). Fetta inte in sista lagret. Fördela nötkrosset jämt över ytan (spar lite till garnering). Lägg på resten av filodegen.
  6. Skär bakverket med vass kniv i små rektanglar (6x6 rader = 36 bitar). Häll på resten av smöret. Jämna ut med pensel.
  7. Grädda: Sätt in i ugn 25-30 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna något. Häll över sockerlag. Lägg upp på serveringsfat. Garnera med nötter.

Kockens kommentar

Baklava är en sockerbomb från det kejserliga Osmanska köket. Ursprungligen honungsindräkt i stället för sockerlag. Filodeg har också sitt ursprung från Västasien. Läs mer > Om filodeg.

Fler recept inom Bakelser

Liknande recept som Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås