Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 430

Kcal / portion: 170

GBR (GI) / port: 2
Recept: 5764 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 25%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg:
Sötmandel mald 100.0 gram 11%
Smör rumsvarmt 175.0 gram 22%
Strösocker 2.0 dl 13%
Ägg 1.0 styck 1%
Vetemjöl 6.0 dl 22%
Kräm:
Äggula 3.0 styck 3%
Vetemjöl 2.0 msk 1%
Vispgrädde 3.0 dl 19%
Vaniljsocker 2.0 tsk 0%
Garnering:
Florsocker 1.5 dl 6%
Vatten 1.0 msk 0%
Pärlsocker 2.0 msk 2%
eller %
Gelé 0%
Kockskolan:
Så skållas mandel > Äts ej
Om bakelser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Mandel: Skålla, skala och mal mandel. Eller använd mandelmjöl.
- Deg: Rör smör och socker pösigt (blekvitt). Tillsätt ägg och mandel. Blanda ner mjöl och arbeta samman till en smidig deg. Ställ i kyl minst en ½-timme.
- Kräm: Blanda äggulor, grädde och mjöl i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning tills krämen är tjock. Smaksätt med vaniljsocker. Ta av från värmen och låt kallna.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Forma: Kavla ut degen ganska tunt (~3 mm). Stansa ut rundlar med ring eller glas 5-6 cm breda. Lägg på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugn 7-10 minuter. Ta ut och låt kallna.
- Garnera: Blanda florsocker och vatten. Glasera kakorna med ett tunt lager. Garnera med pärlsocker eller en klick gelé.
Kockens kommentar
Mignon = söt, näpen, liten. Till exempel filet mignon ("lilla filén") som är en mindre skiva oxfilé från oxfiléns svans (läs mer > Oxfilé). I detta fallet avses en liten bakelse.Bilden hämtad från Bagarflickorna Julie & Julia som bakat sig igenom bakboken Sju sorters kakor. Klicka på texten under bilden för att komma till deras blogspot.
Fler recept inom Bakelser
Liknande recept som Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten
-
Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små prinsessor med choklad och kesella
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Biskvi, chokladbiskvier
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Punschrulle, dammsugare, filmrulle, trådrulle
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelkrokar, mandelbågar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kransekage, kransekake, dansk-norsk mandelmassekaka och högtidstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladtartelette
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rabarbertartelette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan