Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 439

Kcal / portion: 344

GBR (GI) / port: 6
Recept: 6885 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 23%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fyllning:
Sockerkakssmulor 11.0 dl 32%
Smör rumsvarmt 150.0 gram 16%
Kakaopulver 0.5 dl 1%
Punsch 6.0 msk 3%
Alternativ:
Vanillinsocker Äts ej
Garnering:
Marsipan } 500.0 gram 31%
Sockerkulör 3.0 droppar 0%
Mörk choklad 200.0 gram 16%
Potatismjöl 0%
Ägg 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Mönsterkavel Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om bakelser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Punschrulle görs traditionellt av sockerkakssmulor. 5 dl motsvarar ½ vanlig sockerkakstårta som tillreds i förväg (ej tidsberäknad, se recept via länk nedan). Alternativt kan kaksmulor användas. För barnvänligare smak byt ut punschen till några teskedar vanillinpulver. Se film, klicka på "Manuela" under bilden.
- Fyllning: Blanda ingredienserna till en jämn smet. Smeten skall vara ganska fast, varken lös eller hård. Dela degen i klumpar motsvarande 4 dammsugare (5 per 20st). Rulla varje bit till fingertjock cirka 20 cm lång. Plasta in och lägg i kylskåp 1 timme (alternativt spritsas smeten).
- Marsipan: Färga marsipanen med sockerkulör i valfri färg. Grön + gul ger klassisk mossgrön färg.
- Forma: Pudra bakbordet med potatismjöl för att inte marsipanen skall kleta fast (ej florsocker). Kavla ut marsipanen i en rektangel 1½-2 mm tock, där ena sidan skall vara något bredare än 20 cm. Har man mönsterkavel kan man som i filmen och på bilden få vackert mönster. Rakskär kanten. Borsta bort överflödigt mjöl. Pensla marsipanen med uppvispad ägg.
- Lägg en chokladrulle intill den raka kanten. Rulla in den ett varv och rakskär så att marsipanen kommer kant i kant eller precis täcker. Rulla korven jämn. Skär i 4 bitar. Fortsätt med nästa rulle.
- Choklad: Smält choklad försiktigt, den får inte bli för varm (läs mer > Så smälts choklad). Doppa ena änden på dammsugaren och lägg på smörpapper med skarven nedåt för att stelna. Doppa sedan den andra änden.
- Förvaras svalt och torrt i en vecka. I kylskåp blir de fuktiga.
Kockens kommentar
En punschrulle är standardmässigt grön med chokladfyllning, men kan varieras på allehanda sätt. I stället för sockerkakssmulor kan kaksmulor användas. Marsipanen kan färgas som man vill och räfflas som i filmen. Smaksättning kan vara med nötter eller krossad polkagris och så vidare.Punchrulle är ett svenskt klassiskt bakverk sammanhängande med den svenska punchens storhetstid på 1800-talet, men dess ursprung är inte känd. Det finns marsipanrullar av liknande slag i andra länder som Danmark (træstammer) som innehåller rom i stället. I Nederländerna (mergpijpje) och Spanien (hueso de santo). Vem som inspirerat vem är oklart. En engelsk punsh-roll avser dock "Swedish dammsugare".
Skrönor: En punschrulle kallas också för "dammsugare" som omges av allehanda nedsättande skrönor - att smulorna sugits upp från bagerigolvet, att punschen döljer mögel, att det var en krisprodukt under andra världskriget med mera. Den är inte heller uppfunnen av Delikato som är storproducent av produkten, vilket ibland påstås. Innan det blev en dammsugare kallades bakverket i början av 1900-talet för filmrulle och dessförinnan för trådrulle. Den fick namnet dammsugare för att den liknar en gammaldags dammsugare.
Passar till
Fler recept inom Bakelser
Liknande recept som Punschrulle, dammsugare, filmrulle, trådrulle
-
Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små prinsessor med choklad och kesella
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Biskvi, chokladbiskvier
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Punschrulle, dammsugare, filmrulle, trådrulle
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelkrokar, mandelbågar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kransekage, kransekake, dansk-norsk mandelmassekaka och högtidstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladtartelette
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rabarbertartelette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan