Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 444

Kcal / portion: 87

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1737 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 58%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 2.0 dl 24%
Strösocker 0.5 dl 11%
Smör el. margarin 100.0 gram 42%
Fyllning:
Äggvita 1.0 styck 1%
Strösocker 1.0 dl 22%
Tillval:
Jordgubbar 50.0 gram Äts ej
Rabarber 50.0 gram Äts ej
Gelésocker 0.5 dl Äts ej
Äggula 1.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Så lagas maränger > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Tillval: Dansukker (bilden) lyxar till buggarna med extra fyllning. Skölj och skär jordgubbar och rabarber i små bitar. Blanda med gelésocker och lite vatten. Koka cirka 1 minut. Mixa och ställ i kylskåp minst 1 timme. Dansukker tillsätter också äggula i degen vilket ger fastare deg.
- Deg: Blanda mjöl, socker och tärnat kallt smör till en slät deg. Eventuellt även med äggula. Plasta in och lägg i kylskåp 30 minuter, 60 minuter om smöret var rumsvarmt.
- Maräng: Dela äggvita från gula. Var noga med att ingen gula följer med vitan. Vispa vitan till fast skum, tillsätt socker lite i taget (läs mer > Så vispas ägg).
- Forma: Kavla degen till en rektangel (20x40 cm för 20 kakor). Bred på eventuell extra fyllning, sedan marängsmeten. Rulla ihop degen. Lägg i kyl 1 timme eller i frys cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 175C.
- Skär buggarna i ½-centimeters skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugn 15-20 minuter. Låt kallna, helst på galler.
- Förvaras i burk 1 vecka. I frys 3 månader.
Kockens kommentar
Jjtterbugg är ett äldre namn på en dansform som numera benämns lindy hop. Enligt Svenska Akademien "en akrobatisk pardans". Dansen skapades i Harlem, New York på 1920-talet som en utveckling ur charlston. Dansas traditionellt till swingmusik.Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Jitterbuggare, mördegskaka med maräng
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan