Jitterbuggare, mördegskaka med maräng

Foto: Dansukker ¤

Jitterbuggare, mördegskaka med maräng

Lägg till ingredienser

Antal buggare: 20

Vetemjöl

2.0 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Smör el. margarin

100.0 

gram

 

Fyllning:

 

Äggvita

1.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

 

Tillval:

 

Jordgubbar

50.0 

gram

Rabarber

50.0 

gram

Gelésocker

0.5 

dl

Äggula

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Så lagas maränger >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om skurna kakor >

 

 

Så bakas mördegskakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 444

Kcal / portion: 87

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1737 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 21%

Kolhydrater: 58%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 20 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 2.0 dl 24%

Strösocker 0.5 dl 11%

Smör el. margarin 100.0 gram 42%

 

Fyllning:

Äggvita 1.0 styck 1%

Strösocker 1.0 dl 22%

 

Tillval:

Jordgubbar 50.0 gram Äts ej

Rabarber 50.0 gram Äts ej

Gelésocker 0.5 dl Äts ej

Äggula 1.0 styck Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > Äts ej

Så lagas maränger > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om skurna kakor > Äts ej

Så bakas mördegskakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Tillval: Dansukker (bilden) lyxar till buggarna med extra fyllning. Skölj och skär jordgubbar och rabarber i små bitar. Blanda med gelésocker och lite vatten. Koka cirka 1 minut. Mixa och ställ i kylskåp minst 1 timme. Dansukker tillsätter också äggula i degen vilket ger fastare deg.
  2. Deg: Blanda mjöl, socker och tärnat kallt smör till en slät deg. Eventuellt även med äggula. Plasta in och lägg i kylskåp 30 minuter, 60 minuter om smöret var rumsvarmt.
  3. Maräng: Dela äggvita från gula. Var noga med att ingen gula följer med vitan. Vispa vitan till fast skum, tillsätt socker lite i taget (läs mer > Så vispas ägg).
  4. Forma: Kavla degen till en rektangel (20x40 cm för 20 kakor). Bred på eventuell extra fyllning, sedan marängsmeten. Rulla ihop degen. Lägg i kyl 1 timme eller i frys cirka 30 minuter. 
  5. Förvärm ugnen på 175C.
  6. Skär buggarna i ½-centimeters skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugn 15-20 minuter. Låt kallna, helst på galler.
  8. Förvaras i burk 1 vecka. I frys 3 månader.

Kockens kommentar

Jjtterbugg är ett äldre namn på en dansform som numera benämns lindy hop. Enligt Svenska Akademien "en akrobatisk pardans". Dansen skapades i Harlem, New York på 1920-talet som en utveckling ur charlston. Dansas traditionellt till swingmusik.

Alternativ

Mördegskakor grundrecept

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Jitterbuggare, mördegskaka med maräng