Bärpaj - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bärpaj - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal bitar (6/paj): 6

Pajdeg:

 

Vetemjöl

4.2 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Florsocker

1.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

Ägg till pensling

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Bär t.ex. blåbär

5.0 

dl

Socker?

 

 

Potatismjöl?

 

 

 

Tillbehör:

 

Vaniljglass

5.0 

dl

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om söt pajdeg >

 

 

Om osötad pajdeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 269

Kcal / portion: 560

GBR (GI) / port: 9

Recept: 3359 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 14%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 208 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 4.2 dl 26%

Smör normalsaltat 125.0 gram 27%

Florsocker 1.5 dl 11%

Ägg 1.0 styck 2%

Ägg till pensling 1.0 styck 2%

 

Fyllning:

Bär t.ex. blåbär 5.0 dl 5%

Socker? 0%

Potatismjöl? 0%

 

Tillbehör:

Vaniljglass 5.0 dl 27%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om söt pajdeg > Äts ej

Om osötad pajdeg > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Allmänt: Fuktiga, blöta bär, t.ex. djupfrysta, medför ofta att pajskalet blir mjukt och "soggigt". Vill man att fyllningen skall vara blöt är det bäst att använda pajdegen som ett lock över fyllningen i stället som pajskal med fyllning. Se recept > Finpaj med lock - grundrecept. Alternativt enligt nedan.
  2. Pajdeg: Se alternativ via länk nedan. Fransk pâte sucrée är ett bra alternativ (används här, räcker även till pajremsor). Är fyllningen mycket söt kan man med fördel använda en osötad deg, eller minska mängden socker i degen.
  3. Degtest: Om man tar en näve deg i handen och kramar ihop den skall degen hålla ihop. Faller den sönder är mängden vatten för låg. Ställ i kylskåp 1 timme.
  4. Fyllning: Förbered fyllning. Blöt fyllning vattnas ur i ett såll. Torka av lite med hushållspapper. Blanda med 1-2 matskedar potatismjöl.
  5. Sätt ugen på 200-225°C.
  6. Förgrädda om fastare skal önskas. Smörj en form med matfett. Kavla ut degen och klä in formen. Picka många hål i degen med gaffel. Läs mer i grundreceptet för degen. Grädda i 10-15 minuter i ugn tills degen fått gyllenbrun färg.
  7. Pensla: Ta ut pajskalet och pensla genast med uppvispat ägg. Låt kallna.
  8. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
  9. Grädda: Häll fyllning i pajskalet. Strö över socker vid behov. Grädda i nedre delen av ugn i cirka 30 minuter.
  10. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Kockens kommentar

Olika bär går bra, såväl färska som frysta. Till exempel blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, krusbär och körsbär. Även rabarber, helst späda. Läs mer > Så lagas efterrättspajer.

Alternativ

Finpaj med lock

Pâte sucrée, fransk söt pajdeg

Söt svensk pajdeg

Pâte brisée, fransk osötad pajdeg

Klassisk svensk pajdeg

Hemlagad vaniljsås

Hemlagad vaniljglass

Blåbärspaj

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Bärpaj - grundrecept