Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 269

Kcal / portion: 560

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3359 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 14%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 4.2 dl 26%
Smör normalsaltat 125.0 gram 27%
Florsocker 1.5 dl 11%
Ägg 1.0 styck 2%
Ägg till pensling 1.0 styck 2%
Fyllning:
Bär t.ex. blåbär 5.0 dl 5%
Socker? 0%
Potatismjöl? 0%
Tillbehör:
Vaniljglass 5.0 dl 27%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om söt pajdeg > Äts ej
Om osötad pajdeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Allmänt: Fuktiga, blöta bär, t.ex. djupfrysta, medför ofta att pajskalet blir mjukt och "soggigt". Vill man att fyllningen skall vara blöt är det bäst att använda pajdegen som ett lock över fyllningen i stället som pajskal med fyllning. Se recept > Finpaj med lock - grundrecept. Alternativt enligt nedan.
- Pajdeg: Se alternativ via länk nedan. Fransk pâte sucrée är ett bra alternativ (används här, räcker även till pajremsor). Är fyllningen mycket söt kan man med fördel använda en osötad deg, eller minska mängden socker i degen.
- Degtest: Om man tar en näve deg i handen och kramar ihop den skall degen hålla ihop. Faller den sönder är mängden vatten för låg. Ställ i kylskåp 1 timme.
- Fyllning: Förbered fyllning. Blöt fyllning vattnas ur i ett såll. Torka av lite med hushållspapper. Blanda med 1-2 matskedar potatismjöl.
- Sätt ugen på 200-225°C.
- Förgrädda om fastare skal önskas. Smörj en form med matfett. Kavla ut degen och klä in formen. Picka många hål i degen med gaffel. Läs mer i grundreceptet för degen. Grädda i 10-15 minuter i ugn tills degen fått gyllenbrun färg.
- Pensla: Ta ut pajskalet och pensla genast med uppvispat ägg. Låt kallna.
- Sänk ugnsvärmen till 175°C.
- Grädda: Häll fyllning i pajskalet. Strö över socker vid behov. Grädda i nedre delen av ugn i cirka 30 minuter.
- Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Kockens kommentar
Olika bär går bra, såväl färska som frysta. Till exempel blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, krusbär och körsbär. Även rabarber, helst späda. Läs mer > Så lagas efterrättspajer.
Alternativ
Pâte sucrée, fransk söt pajdeg
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Bärpaj - grundrecept
-
Klassisk äppelpaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Amerikansk stor äppelpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Plommonpaj med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan