Amerikansk stor äppelpaj

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Amerikansk stor äppelpaj

Lägg till ingredienser

Antal bitar (24/paj): 24

Deg:

 

Vetemjöl

6.5 

dl

Vaniljsocker

2.0 

msk

Smör kallt

250.0 

gram

Vatten till pajdeg

2.0 

dl

 

Fyllning:

 

Äpple utan skal

20.0 

styck

Ingefära färsk

4.0 

cm

Smör kallt

100.0 

gram

Kanel mald

0.5 

dl

Muskot mald

1.0 

tsk

Kryddnejlika mald

1.0 

tsk

Lönnsirap

1.0 

dl

Sötmandelkärna

1.0 

dl

Valnötskärnor

1.0 

dl

Russin

0.5 

gram

Russin gula

0.5 

dl

Kokosflingor

0.5 

dl

Ägg till pensling

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om mördeg >

 

 

Om finpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 273

GBR (GI) / port: 4

Recept: 6545 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 12%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 129 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl 6.5 dl 21%

Vaniljsocker 2.0 msk 1%

Smör kallt 250.0 gram 28%

Vatten till pajdeg 2.0 dl 0%

 

Fyllning:

Äpple utan skal 20.0 styck 19%

Ingefära färsk 4.0 cm 0%

Smör kallt 100.0 gram 11%

Kanel mald 0.5 dl 1%

Muskot mald 1.0 tsk 0%

Kryddnejlika mald 1.0 tsk 0%

Lönnsirap 1.0 dl 4%

Sötmandelkärna 1.0 dl 5%

Valnötskärnor 1.0 dl 4%

Russin 0.5 gram 0%

Russin gula 0.5 dl 1%

Kokosflingor 0.5 dl 2%

Ägg till pensling 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om mördeg > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Börja med degen. Tärna kallt smör och lägg i matmixer tillsammans med vetemjöl och vaniljsocker. Mixa slätt. Tillsätt vatten och mixa mycket kort, några korta tryck på knappen.
  2. Dela degen i två delar varav den ena skall vara lite större än den andra. Lägg in i kylen i minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175ºC.
  4. Fyllning: Grovhacka mandel och nötter. Kärna ur och klyfta äpplena. Skala och finhacka ingefära. Lägg allt i en stor bunke. Tärna ner smör och tillsätt övriga ingredienser. Blanda noga så att alla kryddor fördelas jämnt runt äpplena.
  5. Ta fram en stor pajform med hög kant. Ta ut degen och låt vila i 15 minuter.
  6. Kavla ut den mindre degen på mjölat bord tills den är större än formen. Klä formen med degen så att den hänger över kanten. Lägg i äpplena i en stor hög.
  7. Kavla ut den andra degen så att den väl täcker äppelhögen. Vik ihop den på mitten till en halvmåne. Skär små snitt längs den raka kanten. Skär även ut små löv i degen. Spara lövbitarna.
  8. Lägg degen på halva äppehögen och vik ut degen över den andra halvan. Knip noga ihop degkanterna runt om i ett vågmönster. Lägg på lövbitarna vid sidan om hålen.
  9. Vispa upp ägg i en kopp och pensla pajen.
  10. Sätt in i ugnen i 1 timme. Sänk värmen om skorpan börjar bli väl bränd.

Kockens kommentar

Klassisk äppelpaj till Halloween i Amerika. Till pajen passar vispad grädde, glass eller vaniljsås. En god cheddarost kan också passa. I Amerika dricker vuxenfolket gärna en torr cider blandat med rom till pajen.

Alternativ

Krämig vaniljsås

Klassisk svensk pajdeg

Proffsets krispiga pajskal

Söt svensk pajdeg

Pâte sucrée, fransk söt pajdeg

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Amerikansk stor äppelpaj