Plommonpaj med mandelmassa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Plommonpaj med mandelmassa

Lägg till ingredienser

Antal bitar (12/paj): 12

Pajdeg:

 

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Vetemjöl

3.0 

dl

Vatten

2.0 

msk

Pajform (låg kant) >

 

 

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

230.0 

gram

Citronskal

0.5 

styck

Ägg

2.0 

styck

Creme fraiche

3.0 

dl

 

Garnering:

 

Plommon färska

18.0 

styck

Vispad grädde

8.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om osötad pajdeg >

 

 

Om finpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 287

Kcal / portion: 423

GBR (GI) / port: 2

Recept: 5075 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 22%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 147 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Smör normalsaltat 125.0 gram 18%

Vetemjöl 3.0 dl 12%

Vatten 2.0 msk 0%

Pajform (låg kant) > %

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 230.0 gram 21%

Citronskal 0.5 styck 0%

Ägg 2.0 styck 2%

Creme fraiche 3.0 dl 19%

 

Garnering:

Plommon färska 18.0 styck 5%

Vispad grädde 8.0 dl 21%

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om osötad pajdeg > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

  1. Pajdeg: Rumstemperera smöret. Blanda ihop smör, vetemjöl och vatten. Platta ut till ett platt paket. Ställ kallt i minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 220°C.
  3. Kavla ut degen. Klä en pajform, cirka 28 cm.
  4. Fyllning: Kärna ur plommon. Riv mandelmassa och citronskal. Blanda med ägg, och creme fraiche. Häll smeten i pajskalet och tryck plommonen i smeten.
  5. Sätt in pajen i ugnen i 20-25 minuter.
  6. Tag ur och låt svalna. Servera med lite lättvispad grädde.

Kockens kommentar

Man kan med förgrädda pajskalet för fastare skal. Läs mer > Så förgräddas pajdeg.

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Plommonpaj med mandelmassa