Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rådjursfilé ytterfilé

600.0 

gram

el. hjortfilé

 

 

Brieost 28% fett

160.0 

gram

Jalapeno inlagd (Old el Paso)

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Smör

50.0 

gram

Sallat

200.0 

gram

 

Sås:

 

Schalottenlök

2.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Vatten

2.0 

dl

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Rött vin

2.0 

dl

Timjan torkad

1.0 

tsk

Vinbärsgelé

2.0 

msk

Steksky

2.0 

msk

Smör

2.0 

msk

Matlagningsmjöl

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas rådjursstek >

 

 

Matring >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 657

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2629 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 473 gram)

Ingredienser

Visa:

Rådjursfilé ytterfilé 600.0 gram 23%

el. hjortfilé 0%

Brieost 28% fett 160.0 gram 20%

Jalapeno inlagd (Old el Paso) 1.0 styck 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 20%

Smör 50.0 gram 14%

Sallat 200.0 gram 1%

 

Sås:

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Vatten 2.0 dl 0%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Rött vin 2.0 dl 6%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Vinbärsgelé 2.0 msk 4%

Steksky 2.0 msk 1%

Smör 2.0 msk 7%

Matlagningsmjöl 0%

 

Kockskolan:

Så lagas rådjursstek > Äts ej

Matring > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Sätt ugnen på 190°C.
  2. Skala och hacka scharlottenlök och vitlök. Finhacka jalapeno. Förbered sallad.
  3. Kött: Skär köttet i 1/2-centimer tjocka skivor. Salta och peppra lätt. Ställ ut 8-centimeter breda matringar på en smord ugnsplåt. Tryck ut kött i botten och runt kanterna i formen. Fyll mitten med ost och hackad jalapeno.
  4. Sätt in plåten i ugnen 15-20 minuter. Tag ut och låt vila övertäckt i 10-15 minuter utan att ta bort ringformarna.
  5. Sås: Hetta upp rikligt med smör i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter utan att bränna.
  6. Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till halv mängd.
  7. Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med silad köttsky, vinbärsgelé och peppar. För tjockare sås tillsätt lite matlagnings­mjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Håll den varm på svag värme.
  8. Potatis: Skala och fintärna potatisen. Om detta sker i förväg läggs potatisen i kallt vatten för att inte svartna. Låt den i så fall rinna av ordentligt och torka den med hushållspapper innan tillagning.
  9. Hetta upp rikligt smör i panna på högsta värme. Tillsätt mer vid behov. Rör om, skaka pannan flera gånger. Knaperstek potatisen tills bitarna blir fint bruna. Det tar 5-6 minuter för små tärningar. Salta lätt. Större mängd steks i omgångar. Lägg över på hushållspapper och låt fettet rinna av. Värm på i pannan vid behov.
  10. Servera: Flytta över köttet med hjälp av stekspade till (varma) tallrikar. Ta försiktigt bort metallringarna. Servera med sås, potatis och sallad.

Alternativ

Rödvinssås

Råstekt potatis i panna

Fler recept inom Hjort, rådjur

Liknande recept som Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form