Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 657

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2629 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rådjursfilé ytterfilé 600.0 gram 23%
Brieost 28% fett 160.0 gram 20%
Jalapeno inlagd (Old el Paso) 1.0 styck 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 20%
Smör 50.0 gram 14%
Sallat 200.0 gram 1%
Sås:
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Vatten 2.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Rött vin 2.0 dl 6%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Vinbärsgelé 2.0 msk 4%
Steksky 2.0 msk 1%
Smör 2.0 msk 7%
Kockskolan:
Så lagas rådjursstek > Äts ej
Matring > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Sätt ugnen på 190°C.
- Skala och hacka scharlottenlök och vitlök. Finhacka jalapeno. Förbered sallad.
- Kött: Skär köttet i 1/2-centimer tjocka skivor. Salta och peppra lätt. Ställ ut 8-centimeter breda matringar på en smord ugnsplåt. Tryck ut kött i botten och runt kanterna i formen. Fyll mitten med ost och hackad jalapeno.
- Sätt in plåten i ugnen 15-20 minuter. Tag ut och låt vila övertäckt i 10-15 minuter utan att ta bort ringformarna.
- Sås: Hetta upp rikligt med smör i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter utan att bränna.
- Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till halv mängd.
- Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med silad köttsky, vinbärsgelé och peppar. För tjockare sås tillsätt lite matlagningsmjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Håll den varm på svag värme.
- Potatis: Skala och fintärna potatisen. Om detta sker i förväg läggs potatisen i kallt vatten för att inte svartna. Låt den i så fall rinna av ordentligt och torka den med hushållspapper innan tillagning.
- Hetta upp rikligt smör i panna på högsta värme. Tillsätt mer vid behov. Rör om, skaka pannan flera gånger. Knaperstek potatisen tills bitarna blir fint bruna. Det tar 5-6 minuter för små tärningar. Salta lätt. Större mängd steks i omgångar. Lägg över på hushållspapper och låt fettet rinna av. Värm på i pannan vid behov.
- Servera: Flytta över köttet med hjälp av stekspade till (varma) tallrikar. Ta försiktigt bort metallringarna. Servera med sås, potatis och sallad.
Alternativ
Fler recept inom Hjort, rådjur
Liknande recept som Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
-
Tjälknöl på hjort
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rödvinsmarinerad hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker
Tid: 2 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Hjortytterlår med basilikamarinad
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Tid: 35 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hjortrostbiff med rotsaker i apelsin och senapsvinaigrette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hjortskav i senapssås med potatisstomp
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Rådjur med moscylinder och mögelost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjursgryta med rökt sidfläsk, kantareller och gräddkokta bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan