Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 547

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2187 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rådjursstek 700.0 gram 32%
Balsamvinäger röd } 3.0 msk 3%
Honung flytande 2.0 msk 6%
Rosmarin torkad 2.0 tsk 0%
Grönsaker:
Schalottenlök 6.0 styck 5%
Grön sparris färsk 20.0 styck 5%
Paprika röd 2.0 styck 3%
Paprika gul 1.0 styck 1%
Honung flytande 2.0 msk 6%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Sojasås 2.0 msk 1%
Sås:
Konjak/brandy 1.0 dl 9%
Matlagningsgrädde 3.0 dl 22%
Honung flytande 1.0 msk 3%
Kantarellfond konc. } 4.0 msk 1%
Rosmarin torkad 0.5 tsk 0%
Sojasås 0%
Kockskolan:
Så lagas rådjursstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim + 4 tim )
- Låt köttet helst bli rumsvarmt (cirka 17°C). Det tar ungefär 4 timmar per kilo kött. Beräkna närmare 1 timme längre tillagningstid om kylskåpskallt. Läs mer > Om rumstemperering.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Kött: Putsa bort hinnor och senor. Ojämnt kött binds ihop till en äggformad stek.
- Blanda vinäger, honung, rosmarin, salt och peppar i en skål. Gnugga in marinaden i steken och lägg i en ugnssäker form.
- Ugn: Sätt i ugn till kärntemperatur 57°C (läs mer > Om innertemperaturer). Tillagningstid 45-60 minuter per kilo. Låt köttet vila i minst 20 minuter, gärna mer. Läs mer > Så lagas rådjursstek.
- Tillbehör: Skala och halvera lök. Skär bort torr nederdel på sparrisen. Rensa och strimla paprika.
- Hetta upp lite matolja i en stekpanna och stek grönsakerna i omgångar på medelhög värme tills de tar färg men fortfarande är krispiga inuti. Lägg tillbaka alla grönsaker i pannan och stäng av värmen. Smaksätt med soja, honung, timjan och peppar.
- Sås: Häll konjak i en kastrull och låt koka tills vätskan reducerats något.
- Tillsätt grädde, honung, fond och kryddor. Låt koka upp och smaka av med soja och sky från köttet.
Kockens kommentar
Bästa köttet får man från ungdjur, och då är det en delikatess med mild viltsmak.Menysförslag
Fler recept inom Hjort, rådjur
Liknande recept som Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker
-
Tjälknöl på hjort
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rödvinsmarinerad hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker
Tid: 2 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Hjortytterlår med basilikamarinad
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Tid: 35 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hjortrostbiff med rotsaker i apelsin och senapsvinaigrette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hjortskav i senapssås med potatisstomp
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Rådjur med moscylinder och mögelost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjursgryta med rökt sidfläsk, kantareller och gräddkokta bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan