Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Rostbiff fryst

1200.0 

gram

 

Lag:

 

Vatten till lag

8.0 

dl

Whisky till lag

2.0 

dl

Salt

1.0 

dl

Strösocker till lag

1.0 

msk

Svartpeppar grovmald

1.0 

tsk

Chilipulver

1.0 

krm

Senapsfrö

2.0 

krm

Lagerblad

1.0 

blad

 

Vinägrett:

 

Basilika finhackad

3.0 

msk

Persilja finhackad

1.0 

msk

Parmesan nyriven

4.0 

msk

Olivolja

1.0 

dl

Vitvinsvinäger

2.0 

msk

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas rostbiff >

 

 

Om tjälknöl >

 

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Baron de Ley Reserva

Kryddigt rött vin
Pris: 105 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2360 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 12%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 189 gram)

Ingredienser

Visa:

Rostbiff fryst 1200.0 gram 64%

 

Lag:

Vatten till lag 8.0 dl Äts ej

Whisky till lag 2.0 dl Äts ej

Salt 1.0 dl Äts ej

Strösocker till lag 1.0 msk Äts ej

Svartpeppar grovmald 1.0 tsk Äts ej

Chilipulver 1.0 krm Äts ej

Senapsfrö 2.0 krm Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

 

Vinägrett:

Basilika finhackad 3.0 msk 0%

Persilja finhackad 1.0 msk 0%

Parmesan nyriven 4.0 msk 4%

Olivolja 1.0 dl 32%

Vitvinsvinäger 2.0 msk 0%

 

 

Kockskolan:

Så ugnslagas rostbiff > Äts ej

Om tjälknöl > Äts ej

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (8 tim + 24 tim )

  1. Dag 1: Sätt ugnen på 75°C.
  2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Sätt in i ugn i cirka 8 timmar till kärntemperatur (inner­temperatur) 60°C. En termometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat.
  3. Dag 2 marinera: Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull, låt koka upp och sedan kallna. Lägg den tillagade steken i den kalla lagen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåp i 4 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir den för salt.
  4. Förbered eventuella tillbehör till exempel en potatisgratäng.
  5. Vinägrett: Mixa ingredienserna i en mixer eller med mixerstav. Ringla vinägretten över en sallad, eller använd som sås.
  6. Köttet serveras kallskuret eller lätt uppvärmt. Skär i skivor.

Kockens kommentar

Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. Läs mer > Om tjälknul. Tillaga minst 1 kilo kött. Större köttstycken blir saftigare än små.

Stekgrad: Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött som är jämnt genomstekt. Köttet blir även mört om det välsteks. Stektider:


 Tjälknöl norm

Rosaröd

Medium rosa

Välstekt

 Kärntemperatur

55°C

60°C

65°C

 Ugn 75°C

5 tim/kg

6 tim/kg

7 tim/kg

 Ugn 100°C

4 tim/kg

5 tim/kg

6 tim/kg

Preliminär skattning av Kockskolan på begränsat underlag.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.


Passar till

Bakad potatis

Potatisgratäng

Grönsallad

Jfr: Tjälknöl grundrecept

Alt: Tjälknöl med rostad selleriaioli

Fler recept inom Rostbiff

Liknande recept som Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett