För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Citronlax med sherrysås

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Laxsida

1.0 

kilo

Citronskal

1.0 

styck

Salt och peppar

2.0 

tsk

 

Sås:

 

Rödlök hackad

1.5 

msk

Persilja grovhackad

1.0 

msk

Smör normalsaltat

1.5 

msk

Sherry (torr)

1.8 

dl

Fiskfond koncentrerad

2.0 

msk

Vispgrädde

2.5 

dl

Citronpeppar

1.0 

krm

Vetemjöl

0.5 

msk

Creme fraiche

2.5 

dl

Kajennpepparpulver

0.5 

krm

Smör kallt

1.5 

msk

Basilika

15.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 513

GBR (GI) / port: 0

Recept: 4108 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 20%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 209 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxsida 1.0 kilo 44%

Citronskal 1.0 styck 0%

Salt och peppar 2.0 tsk 0%

 

Sås:

Rödlök hackad 1.5 msk 0%

Persilja grovhackad 1.0 msk 0%

Smör normalsaltat 1.5 msk 4%

Sherry (torr) 1.8 dl 5%

Fiskfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Vispgrädde 2.5 dl 22%

Citronpeppar 1.0 krm 0%

Vetemjöl 0.5 msk 0%

Creme fraiche 2.5 dl 20%

Kajennpepparpulver 0.5 krm 0%

Smör kallt 1.5 msk 4%

Basilika 15.0 gram 0%

Tillagning (40 min )

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Riv gult citronskal. Grovhacka persilja. Skala och finhacka lök.
  3. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord ugnsplåt. Strö över citronskal. Salta och peppra. Sätt in i ugn i 20 minuter.
  4. Sås: Fräs lök och persilja i hälften av smöret i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt sherry och fond och koka ner till halv mängd. Tillsätt grädde och citronpeppar. Låt småkoka i 5 minuter.
  5. Sila över såsen i en ny kastrull. Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner. Låt koka upp. Tillsätt créme fraiche och låt småkoka under vispning i 5 minuter.
  6. Smaka av med cayennepeppar och salt. Vispa ner kallt smör klickvis. Tillsätt basilika och kör med en stavmixer.

Kockens kommentar

Serveras ljummen eller kall.

Passar till

Quinoasallad (30 min)

Cashewsmör (10 min)

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Ugnslagad laxfisk

Liknande recept som Citronlax med sherrysås