Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 513

GBR (GI) / port: 0
Recept: 4108 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 20%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxsida 1.0 kilo 44%
Citronskal 1.0 styck 0%
Salt och peppar 2.0 tsk 0%
Sås:
Rödlök hackad 1.5 msk 0%
Persilja grovhackad 1.0 msk 0%
Smör normalsaltat 1.5 msk 4%
Sherry (torr) 1.8 dl 5%
Fiskfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Vispgrädde 2.5 dl 22%
Citronpeppar 1.0 krm 0%
Vetemjöl 0.5 msk 0%
Creme fraiche 2.5 dl 20%
Kajennpepparpulver 0.5 krm 0%
Smör kallt 1.5 msk 4%
Basilika 15.0 gram 0%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 180°C.
- Riv gult citronskal. Grovhacka persilja. Skala och finhacka lök.
- Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord ugnsplåt. Strö över citronskal. Salta och peppra. Sätt in i ugn i 20 minuter.
- Sås: Fräs lök och persilja i hälften av smöret i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt sherry och fond och koka ner till halv mängd. Tillsätt grädde och citronpeppar. Låt småkoka i 5 minuter.
- Sila över såsen i en ny kastrull. Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner. Låt koka upp. Tillsätt créme fraiche och låt småkoka under vispning i 5 minuter.
- Smaka av med cayennepeppar och salt. Vispa ner kallt smör klickvis. Tillsätt basilika och kör med en stavmixer.
Kockens kommentar
Serveras ljummen eller kall.
Passar till
Fler recept inom Ugnslagad laxfisk
Liknande recept som Citronlax med sherrysås
-
Dragonkryddad lax med rostade rotfrukter i citronett samt gurk- och dragonyoghurt
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Carina Brydling
-
Lax och torsk i potatismos
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Pestofylld röding
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Apelsinbakad lax med svart bönsallad och mandel
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Lax i folie med chorizo och sötpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Janssons laxfrestelse
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnslagad regnbåge (regngbågslax)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Laxfilé i ugn
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gorgonzolafylld lax
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan