Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 342

Kcal / portion: 387

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2321 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 32%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Sås:
Rödlök hackad 1.5 msk 0%
Persilja grovhackad 1.0 msk 0%
Smör normalsaltat 1.5 msk 6%
Sherry (torr) 2.0 dl 10%
Vattenreduktion -1.0 dl -0%
Fiskfond koncentrerad 2.0 msk 3%
Vispgrädde 2.5 dl 39%
Citronpeppar 1.0 krm 0%
Vetemjöl 0.5 msk 1%
Creme fraiche 2.5 dl 35%
Kajennpepparpulver 1.0 krm 0%
Smör kallt 1.5 msk 6%
Basilika 15.0 gram 0%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Grovhacka persilja. Skala och finhacka lök.
- Fräs lök och persilja i hälften av smöret i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt sherry och fond och koka ner till halv mängd. Tillsätt grädde och citronpeppar. Låt småkoka i 5 minuter.
- Sila över såsen i en ny kastrull. Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner. Låt koka upp. Tillsätt créme fraiche och låt småkoka under vispning i 5 minuter.
- Smaka av med cayennepeppar och salt.
Vispa ner kallt smör klickvis. Tillsätt basilika och kör med en stavmixer.
Kockens kommentar
Passar till
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Enkel ljus sherrysås
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan