Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 162

Kcal / portion: 543

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2170 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Nötfärs 800.0 gram 67%
Hamburgerbröd 4.0 styck 26%
Gul lök 1.0 styck 2%
Tomater 3.0 styck 2%
Sallatsblad 4.0 blad 0%
Ättiksgurka konserv 1.0 dl 1%
Senap svensk 0%
Ketchup 0%
Tillbehör:
Kockskolan:
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Skala och skiva lök. Skiva tomater och gurka. Ansa och skölj sallat. Forma färsen till plattrunda burgare, gärna med hjälp av en matring.
- Hetta upp matfett i en stekpanna och stek hamburgarna på medelhög värme i cirka 5 minuter på var sida. Salta och peppra.
- Lägg majonnäs och ett sallatsblad på undre brödhalvan. Bygg på med en skiva rå lök och tomatskivor. Lägg på hamburgaren och toppa med ättiksgurka, senap och ketchup. Lägg på översta brödet och servera.
Kockens kommentar
För en smalare variant kan majonnäsen exkluderas eller bytas ut mot lättmajonnäs. En hamburgare skall formellt vara gjord på rent nötkött, för att i handeln få kallas hamburgare. Ursprunget är en hackad biff benämnd Hamburger Steak tillagad av tyska emigranter från Hamburg som kom till USA i slutet av 1800-talet. Först senare tillkom brödet samt tillbehören, varefter rätten namngavs Hamburger Sandwich. Läs mer > Om köttbullar, färsbiffar.
Alternativ
Fler recept inom Köttburgare, hamburgare
Liknande recept som Hamburgare original
-
Hamburgare original
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pulled pork burger med chipotlemajonnäs
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Din Vinguide
-
Dubbelburgare hela programmet
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cheeseburgare
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svampburgare med pressad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltburgare med lingonketchup
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Zapataburgare
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salsaburgare
Tid: 25 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosédoftande lammfärsburgare
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Svartpepparburgare
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan