Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 192

Kcal / portion: 1013

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4051 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 12%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Nötfärs 800.0 gram 36%
Portionsbröd 4.0 styck 26%
Sallatsblad 4.0 blad 0%
Tomater 2.0 styck 1%
Guacamole:
Avokado 2.0 st stora 33%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%
Jalapeno inlagd (Old el Paso) 1.0 styck 0%
Olivolja 1.0 msk 3%
Limejuice 2.0 tsk 0%
Tabasco röd 3.0 stänk 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Guacamole: Skala och mosa avokado i en bunke. Finhacka jalapeno och lök. Pressa ner vitlöksklyftor och limejuice. Blanda eller mixa ner olja och stänk i tabasco.
- Forma färsen till burgare och stek dem i matfett på medelhög värme i cirka 5 minuter på var sida. Salta och peppra.
- Lägg ett sallatsblad på brödet. Lägg burgaren ovanpå. Garnera med några skivade tomatbitar. Toppa med guacamole.
Kockens kommentar
Emiliano Zapata (1879-1919) var en mexikansk bondeledare, som ledde en armé av bönder och lantarbetare i centrala Mexico under revolutionen 1910-20. Rättens namn knappast pga att Zapata åt dessa burgare, utan snarare pga rättens mexikanska touch.
Fler recept inom Köttburgare, hamburgare
Liknande recept som Zapataburgare
-
Hamburgare original
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pulled pork burger med chipotlemajonnäs
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Din Vinguide
-
Dubbelburgare hela programmet
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cheeseburgare
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svampburgare med pressad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltburgare med lingonketchup
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Zapataburgare
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salsaburgare
Tid: 25 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosédoftande lammfärsburgare
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Svartpepparburgare
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan