Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin

Foto: Risenta ¤

Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin

Lägg till ingredienser

Stora kakor: 4

Majsmjöl

2.0 

dl

Bovetemjöl

2.0 

dl

Durramjöl

2.0 

gram

FiberHusk }

0.5 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Vatten till brödbak

3.0 

dl

Sirap mörk

1.0 

msk

Skal av apelsin

1.0 

styck

Kummin hel

1.0 

tsk

Salt

0.5 

tsk

Vattenreduktion bröd

-3.5 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Garnering:

 

Sesamfrön

 

 

 

Kockskolan:

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

Om hårt matbröd >

 

 

Om finknäcke >

 

 

Så bakas glutenfritt bröd>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 359

Kcal / portion: 216

GBR (GI) / port: 11

Recept: 864 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 2%

Kolhydrater: 72%

Fibrer: 11%

(Tillagad portion: 60 gram)

Ingredienser

Visa:

Majsmjöl 2.0 dl 40%

Bovetemjöl 2.0 dl 41%

Durramjöl 2.0 gram 1%

FiberHusk } 0.5 dl 5%

Jäst färsk 25.0 gram 3%

Vatten till brödbak 3.0 dl 0%

Sirap mörk 1.0 msk 8%

Skal av apelsin 1.0 styck 1%

Kummin hel 1.0 tsk 1%

Salt 0.5 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -3.5 dl -0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Garnering:

Sesamfrön 0%

 

Kockskolan:

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Om hårt matbröd > Äts ej

Om finknäcke > Äts ej

Så bakas glutenfritt bröd> Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Värm vatten till fingervarmt (37°C).
  2. Riv apelsinskal, bara det yttre orangea.
  3. Deg: Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör runt tills jästen löser upp sig.
  4. Tillsätt sirap, kummin, salt och apelsinskal. Blanda ner allt mjöl väl och psyllumhusk till en jämn deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Kavla: Häll ut degen och dela upp den i portioner (à ~35g st). Kavla varje del mellan två bakplåts­papper så tunt som möjligt. Nagga den utkavlade degen med gaffel och strö över sesamfrö.
  7. Grädda i ugn 7-8 minuter, gärna med grill­funktionen på, tills brödet fått fin färg. Stäng av grillen och sänk värmen till 100°C och låt knäcke­brödet torka tills hårt, cirka 45 minuter. Låt svalna på ett galler.

Kockens kommentar

Ett glutenfritt alternativ är havreknäcke, liksom många fröknäckebröd. Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om finknäcke.  

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 8%, och cirka 3,5 dl (9 cl/brödkaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Havreknäcke glutenfritt

Fröknäcke glutefritt

Knäckebröd grundrecept

Fler recept inom Hårt bröd

Liknande recept som Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin