Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad

Foto: Norskfisk.se ¤

Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad

Lägg till ingredienser

Antal stora hålbröd à 25 cm: 10

Fördeg:

 

Rågmjöl fullkorn

2.0 

dl

Vetemjöl

0.5 

dl

Mjölk till brödbak

2.5 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

12.5 

gram

Honung

1.5 

msk

Vattenreduktion bröd

-2.9 

dl

 

Efterdeg:

 

Rågmjöl fullkorn

5.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

dl

Salt

4.0 

krm

Kummin hel

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om hårt matbröd >

 

 

Om knäckebröd >

 

 

Om veteknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 384

Kcal / portion: 186

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1860 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 4%

Kolhydrater: 70%

Fibrer: 12%

(Tillagad portion: 48 gram)

Ingredienser

Visa:
Fördeg:

Rågmjöl fullkorn 2.0 dl 19%

Vetemjöl 0.5 dl 6%

Mjölk till brödbak 2.5 dl 8%

Jäst blå färsk till matbröd 12.5 gram 1%

Honung 1.5 msk 6%

Vattenreduktion bröd -2.9 dl -0%

 

Efterdeg:

Rågmjöl fullkorn 5.0 dl 48%

Vetemjöl 1.0 dl 11%

Salt 4.0 krm 0%

Kummin hel 1.0 msk 1%

 

Kockskolan:

Om hårt matbröd > Äts ej

Om knäckebröd > Äts ej

Om veteknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Skapat av: Norsk Fisk

Tillagning (45 min + 2 tim 30 min )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Fördeg: Värm mjölk fingervarmt (37ºC).
  2. Rör ut jäst och honung i mjölken. Blanda detta med mjölet. Blanda väl. Täck med duk och låt jäsa i 2 timmar.
  3. Efterdeg: Blanda mjöl, kummin och salt med fördegen. Baka ut till runda bollar. Kavla ut dem till tunna kakor. Smörj ugnsplåtar med matfett. Lägg kakorna på plåten. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220ºC.
  5. Nagga kakorna (picka hål) med en gaffel. Grädda först i 5 minuter. Sänk värmen till 180ºC.
  6. Grädda i cirka 8 minuter.

Kockens kommentar

Läs mer om fördeg, se > Fördegar

Passar till: Smält smör i en kastrull under omrörning tills fin gyllenbrun färg och doft av nöt och karamell. Kyl smöret tills det hårdnat utan att bli stelt. Vispa upp smöret tills mjukt.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 2,9 dl (2,9 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd, grundrecept

Grovknäcke av grovt rågmjöl

Veteknäcke på surdeg

Veteknäcke på surdeg

Fler recept inom Hårt bröd

Liknande recept som Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad