Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 359

Kcal / portion: 216

GBR (GI) / port: 11
Recept: 864 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 72%
Fibrer: 11%
Ingredienser
Majsmjöl 2.0 dl 40%
Bovetemjöl 2.0 dl 41%
Durramjöl 2.0 gram 1%
FiberHusk } 0.5 dl 5%
Jäst färsk 25.0 gram 3%
Vatten till brödbak 3.0 dl 0%
Sirap mörk 1.0 msk 8%
Skal av apelsin 1.0 styck 1%
Kummin hel 1.0 tsk 1%
Salt 0.5 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -3.5 dl -0%
Bakplåtspapper Äts ej
Garnering:
Sesamfrön 0%
Kockskolan:
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Om hårt matbröd > Äts ej
Om finknäcke > Äts ej
Så bakas glutenfritt bröd> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Värm vatten till fingervarmt (37°C).
- Riv apelsinskal, bara det yttre orangea.
- Deg: Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör runt tills jästen löser upp sig.
- Tillsätt sirap, kummin, salt och apelsinskal. Blanda ner allt mjöl väl och psyllumhusk till en jämn deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Kavla: Häll ut degen och dela upp den i portioner (à ~35g st). Kavla varje del mellan två bakplåtspapper så tunt som möjligt. Nagga den utkavlade degen med gaffel och strö över sesamfrö.
- Grädda i ugn 7-8 minuter, gärna med grillfunktionen på, tills brödet fått fin färg. Stäng av grillen och sänk värmen till 100°C och låt knäckebrödet torka tills hårt, cirka 45 minuter. Låt svalna på ett galler.
Kockens kommentar
Ett glutenfritt alternativ är havreknäcke, liksom många fröknäckebröd. Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om finknäcke.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 8%, och cirka 3,5 dl (9 cl/brödkaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan