
Pumpakärnor
Pumpakärnor är kärnorna som finns i pumpor.
- Vikt i butik: 1 dl väger cirka 60 gram.
- Smak: Nötig smak.
- Alternativ vara: Solrosfrön.
- Försäljning/säsong: Torkade säljs året om.
- Förvaras torrt och i rumstemperatur.
Hälsa: De är rika på mineraler, vitaminer och protein och innehåller också mycket omättat fett. Gröna pumpakärnor är populära som hälsokost, där de tillskrivs allehanda häsosamma egenskaper, t.ex. mot godartad växt av prostata, minskad nattlig vattenkastningar, mot mask m.m. Några vetenskapliga belägg för detta finns inte.
SÅ ANVÄNDS PUMPAKÄRNOR
Pumpakärnor är goda att strö i sallader och i müsli. Man kan garnera alla slags rätter med lite pumpakärnor eller ha dem i bröddeg och till att garnera brödet med när man bakar. Försiktigt rostade pumpakärnorna förhöjer smaken. Lätt saltade är de goda som snacks. Kärnorna kan också rostas i lite matolja i ugn (175°C) i cirka 20 minuter.
Läs mer
Recept med Pumpakärnor
Det finns 18 recept med Pumpakärnor
-
Annes bovetegröt
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fluffig morotskaka
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina
-
Kycklingfilé i apelsinsås med zucchini- och äppelgratäng
Receptgivare:
-
Bovete- och quinoagröt
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Linfrövåffla med frö- och fruktkeso
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tempurasparris med citrondipp (förrätt)
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Polentapanerad tofu med rödbetstzatziki och sötpotatis
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Kardemummadoftande kaka med pumpakärnor
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Frökex
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Tamarirostad nöt och fröblandning
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan